Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού – Πότε θα εφαρμοστεί

Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού – Πότε θα εφαρμοστεί

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ - Τι είπε ο υπουργός Εργασίας

Η κυβέρνηση επισπεύδει για δεύτερη συνεχή χρονιά την αύξηση του κατώτατου μισθού και όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στόχος είναι στο πρώτο τετράμηνο του 2023 ο νέος κατώτατος μισθός να έχει καθοριστεί, ώστε να μπορεί να ισχύσει από την Πρωτομαγιά, όπως έγινε και φέτος.

Γι' αυτό λίγες ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά του 2023 θα αρχίσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να διαμορφωθούν οι εισηγήσεις τους για να ακολουθήσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Θα είναι η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού από τις αρχές του 2022 και θεωρείται βέβαιο, ότι θα βρίσκεται στην φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αν και είναι πολύ νωρίς να αναφερθεί το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, οι πρώτες εισηγήσεις από εργοδοτικούς φορείς κάνουν λόγο για αύξηση του στα 751 ευρώ, ύψος στο οποίο βρισκόταν πριν μπει η χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων.

Υπενθυμίζεται, ότι από την Πρωτομαγιά του 2022 ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 713 ευρώ. Με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περί τις 600.000 εργαζόμενοι, ενώ έμμεσα από μια αύξηση του επηρεάζονται 2.500.000 εργαζόμενοι, καθώς πολλά επιδόματα, όπως οι τριετίες, το επίδομα γάμου, τα εποχικά επιδόματα, οι γονικές άδειες και οι παροχές μητρότητας υπολογίζονται επί του κατώτατου μισθού.

Επειδή το ζήτημα των αμοιβών στην Ελλάδα δεν εξαντλείται στον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση καλεί τον επιχειρηματικό κόσμο όχι μόνο σε γενική αύξηση μισθών, αλλά και σε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, προκειμένου να προσελκύσουν εργαζόμενους. Επιπλέον, παρεμβαίνει και μάλιστα διπλά για την αύξηση των αμοιβών σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Για τους μεν με την κατάργηση της μνημονιακής εισφοράς 1% και της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δε καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνοντας τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...