Ενεργειακή κρίση: Συνεδριάζει αύριο το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

Ενεργειακή κρίση: Συνεδριάζει αύριο το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

Εξαίρεση θα επιδιώξει η Ελλάδα - Ισπανία και Γαλλία αντιδρούν στην μείωση της κατανάλωσης κατά 15%

Συμβιβαστική λύση σχετικά με το ποσοστό μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου που έθεσε η Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προς όφελος της Γερμανίας, θα αναζητηθεί αύριο 26 Ιουλίου στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, σήμερα συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών, έχοντας στο τραπέζι την δεύτερη πρόταση, η οποία κατατέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Υπάρχουν κράτη-μέλη, τα οποία δείχνουν να είναι πιο ευχαριστημένα με τις τεχνικές βελτιώσεις, τις τεχνικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει, διότι λαμβάνονται υπόψιν και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, αλλά και διάφορα στοιχεία, διάφορες βελτιώσεις που είχαν ζητήσει τα κράτη τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο ακόμα χρειάζεται πολλή συζήτηση.

Για παράδειγμα, Ιρλανδία, Μάλτα και Κύπρος εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός, ότι λαμβάνεται υπόψιν και γίνεται μία προσπάθεια, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι χώρες που είναι σε μία ιδιαίτερη κατάσταση, όπως αυτή που είναι αυτές οι τρεις, γιατί έχουν θέμα με την διασυνεδειδμότητα. Η Ισπανία όμως από την πλευρά της σημειώνει, ότι δεν την ικανοποιεί αυτή η πρόταση, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να έχει θέμα με το 15%, δηλαδή με το ποσοστό μείωσης της ζήτησης του φυσικού αερίου που είχε προτείνει η Κομισιόν και ζητεί μία μεγαλύτερη ευελιξία.

Εξαίρεση θα ζητήσει η Ελλάδα

Η χώρα μας θα ζητήσει εξαίρεση από την πρόταση της ΕΕ για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε: «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά την αυριανή σημαντική Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία. Αντ΄ αυτού θα επιδιώξουμε η βάση σύγκρισης να είναι η περασμένη χρονιά».