Πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής: «Είμαστε καθαρά φοροεισπράκτορες»

Πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής: «Είμαστε καθαρά φοροεισπράκτορες»

«Ζητάμε οριζόντια μείωση στην τιμή βενζίνης από την αντλία»

«Μέχρι και το Σάββατο, τα τιμολόγια που παίρναμε είχαν όλα αυξήσεις. Τώρα είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί δεν ξέρουμε από σήμερα τι περιμένουμε» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Ψυχραιμία συστήνει η κ. Ζάγκα, λέγοντας ότι τα πράγματα είναι περίεργα και υποστηρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο. «Στα καύσιμα παίζονται παιχνίδια χρηματιστηριακά, γι’ αυτό το πετρέλαιο έχει φτάσει την βενζίνη. Δεν θυμάμαι ποτέ να ήταν τόσο ακριβό το πετρέλαιο, άρα πολύ καλά υπάρχει η επιδότηση των 15 λεπτών που πήραμε στο τιμολόγιο από την 1η Απριλίου. Εμάς τους πρατηριούχους δεν μας συμφέρει να είναι αυξημένη η τιμή γιατί όσο αυξάνεται τόσο δίνουμε λιγότερα λίτρα» προσέθεσε, εκτιμώντας ωστόσο ότι ίσως υπάρξει μια μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές «γιατί χτύπησαν κόκκινο».

Χθες η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας είχε γενική συνέλευση και έβγαλε ψήφισμα, ανέφερε η κ. Ζάγκα, όπου ζητούν οριζόντια μείωση για την βενζίνη κατευθείαν από την αντλία και το οποίο θα παραδοθεί σε όλα τα κόμματα και στους αρμόδιους υπουργούς.

«Καραμέλες για να κρύβει τα πράγματα η κυβέρνηση και να βρίσκει πάντα κακό τον βενζινά», «παραμύθια και δικαιολογίες» σχολίασε η κ. Ζάγκα σε σχέση με τα επιχειρήματα που διατυπώνονται, ότι αφενός η όποια μείωση στην τιμή της βενζίνης δεν θα φτάσει στον καταναλωτή αφετέρου ότι ένα οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει και τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

«Δεν θέλουν να χάσουν τίποτα, δεν μειώνουν τον ειδικό φόρο, δεν μειώνουν τον ΦΠΑ και δεν δίνουν και την οριζόντια μείωση στην αντλία όπου θα επωφεληθούν όλοι οι Έλληνες, θα επωφεληθεί και το κράτος γιατί θα πάρει από τον πρατηριούχο περισσότερο φόρο και ΦΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Ζάγκα μιλώντας για το κέρδος που μένει στους πρατηριούχους από το σύνολο της τελικής τιμής της βενζίνης, σημείωσε ότι πρόκειται μόλις για κάποια λεπτά του ευρώ. «Τα ¾ της τιμής είναι φόροι και από το εναπομείναν ¼, το μισό το παίρνουν τα διυλιστήρια ως αμοιβή για το διυλισμένο προϊόν και το υπόλοιπο μισό το παίρνουμε τρεις, οι μεταφορείς, οι εταιρείες πετρελαιοειδών και οι πρατηριούχοι και από αυτό έχουμε και την τράπεζα που σε κάθε συναλλαγή παίρνει το ποσοστό της. Άρα εμείς είμαστε καθαρά φοροεισπράκτορες. Να βγάλουμε λοιπόν το κέρδος μας, να πούμε ότι δεν θέλουμε κέρδος, να δείτε ποιος τα πιάνει χοντρά. Αλλά δεν θέλει το κράτος να χάσει τα σίγουρα χρήματα» επισήμανε η ίδια.

Σήμερα η βενζίνη είναι κοντά στα 2,42 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα 2,60-2,70 ευρώ στα νησιά λόγω του ΦΠΑ, σημείωσε η κ. Ζάγκα, προσθέτοντας ότι «καλώς αποφάσισαν το μέτρο σε ορισμένες άγονες γραμμές να επιδοτήσουν και τα ναύλα», ωστόσο θα έπρεπε, είπε, να τους μειώσουν τον ΦΠΑ από το 24% στο 17%.