Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έως 710 ευρώ θα λάβουν οι δικαιούχοι – Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έως 710 ευρώ θα λάβουν οι δικαιούχοι – Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα

Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει από 30% έως 50%

Από 135 έως 710 ευρώ θα κυμαίνεται η επιδότηση για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, για την οποία ανοίγει αύριο η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μέσω του προγράμματος θα αντικατασταθούν 380.000 ενοργοβόρες συσκευές και οι ωεφλούμενοι θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150-300 ευρώ το χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής θα φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε το προσεχές διάστημα έρχεται και νέα δράση που θα αφορά στην αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων, τα οποία είναι και τα πιο ενεργοβόρα.

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα.

Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους, θα παραμείνουν επιλαχόντες ώστε να έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε επόμενη φάση εφόσον αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας:

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να μειώσουν έως και 40% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 209.000 μεγαβατώρες, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση μιας πόλης 100.000 κατοίκων. Το όφελος της οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών καυσίμων θα φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ ενώ η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι 125.000 τόνοι.

«Μαζί με τα προγράμματα Εξοικονομώ και την επιδότηση των λογαριασμών, χτίζουμε τείχος προστασίας απέναντι στις εκρηκτικές αυξήσεις της ενέργειας λόγω της διεθνούς κρίσης», τόνισε ο υπουργός.