Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα για τρίτη συνεχή εβδομάδα

Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα για τρίτη συνεχή εβδομάδα

 «Να αναλογιστεί κάποιος ότι όσο ανεβαίνει η τιμή, τόσο περισσότερο ανεβαίνει και ο φόρος, η εισπραξιμότητα του κράτους από το ΦΠΑ, άρα εκεί πρέπει να έρθει η παρέμβαση»

Στις επιπτώσεις που έχει φέρει στην αγορά των υγρών καυσίμων και συνολικά σε επιχειρήσεις και πολίτες η συνεχής αύξηση της τιμής τους, αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, μετά από δύο εβδομάδες συνεχούς αύξησης στις τιμές των προϊόντων, των υγρών καυσίμων, μπαίνουμε σε μία τρίτη εβδομάδα η οποία θα ξεκινήσει και αυτή με αύξηση. Σήμερα τα διυλιστήρια δεν ανεβάζουν τιμές, οι τιμές είναι σταθερές από το Σάββατο, από αύριο όμως περιμένουμε μία νέα αύξηση.

Η συγκυρία είναι τέτοια, είμαστε μέσα στο μάτι του κυκλώνα και εμείς πια οι πρατηριούχοι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, δεν ξέρουμε την επόμενη ημέρα τι θα αγοράσουμε, περιμένουμε να δούμε το τιμολόγιο για να φτιάξουμε τις τιμές στις ταμπέλες και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που επιβάλλει το πλαφόν, το οποίο μας έχει φέρει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση, γιατί έχει μειωθεί πάρα πολύ, έχει συρρικνωθεί το κέρδος μας.

Αυτό το πράγμα δεν έχει προηγούμενο, όποιος πόλεμος και αν έχει γίνει και σε οποιοδήποτε βαθμό και ένταση, δεν είχε παρουσιαστεί ξανά αυτό το φαινόμενο, παρατεταμένη περίοδος αύξησης, εδώ δεν γνωρίζουν οι υπουργοί των χωρών που παράγουν το πετρέλαιο ποιες θα είναι οι τιμές».

 «Να αναλογιστεί κάποιος ότι όσο ανεβαίνει η τιμή, τόσο περισσότερο ανεβαίνει και ο φόρος, η εισπραξιμότητα του κράτους από το ΦΠΑ, άρα εκεί πρέπει να έρθει η παρέμβαση, τουλάχιστον στο επίπεδο που μπορεί».

Δεν έχει μεγάλα περιθώρια, αλλά όταν η τιμή του προϊόντος, του διυλισμένου, είναι στο 1,20 και η τιμή που πωλείται στα πρατήρια είναι στα 2,5 ευρώ, αναλογιζόμαστε για να βγάλουμε το κέρδος των 10 λεπτών – ένα μηδαμινό κέρδος- που κερδίζουν όλες οι αλυσίδες της αγοράς, από εκεί και πέρα το άλλο 1,20 είναι φόροι.