Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται μετά την κατάργησή της το 2023

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται μετά την κατάργησή της το 2023

Ποιες κατηγορίες φορολογούμενων θα ωφεληθούν

Αυξήσεις στις αποδοχές τους αναμένεται να έχουν το 2023 περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σήμερα, η εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσιο κόστος 750 εκατ. ευρώ, ενώ η επέκτασή της στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους θα κοστίσει άλλα 400-450 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σημαίνει ότι περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στο επόμενο έτος στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους, τότε από τον Ιανουάριο του 2023, μετά τους φορολογουμένους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν και οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

– πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι

– δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί

– συνταξιούχοι όλων των Ταμείων

– μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα.