Επιδότηση καυσίμων: Εξετάζεται παράταση – Προβλέψεις ότι η τιμή θα ανέβει στη ζώνη των 3 ευρώ το λίτρο

Επιδότηση καυσίμων: Εξετάζεται παράταση – Προβλέψεις ότι η τιμή θα ανέβει στη ζώνη των 3 ευρώ το λίτρο

Η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 16 λεπτά το λίτρο από την Πρωτομαγιά

Χωρίς φρένα συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των καυσίμων. Από την Πρωτομαγιά η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 16 λεπτά το λίτρο καθώς από 2,086 ευρώ που ήταν τη 1η Μαΐου έχει αυξηθεί στα 2,243 ευρώ το λίτρο με παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν ότι σύντομα η τιμή θα ανέβει στη ζώνη των 3 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές στα καύσιμα καίνε τις τσέπες των καταναλωτών και έχουν σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο εξετάζει νέες παρεμβάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για επέκταση και διεύρυνση του πακέτου των επιδοτήσεων στη βενζίνη και το ντίζελ καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις στα νησιά όπου η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2,6 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κυβερνητικά σχέδια για πρόσθετες παρεμβάσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων προβλέπουν:

  1. Την παράταση της επιδότησης των 0,15 ευρώ το λίτρο στο ντίζελ και μετά τον Ιούνιο με ενδεχόμενη αύξηση του ποσού.
  2. Συνέχιση για του επιδόματος των 30-50 ευρώ στη βενζίνη με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού της κρατικής ενίσχυσης στα 40-60 ευρώ.
  3. Ειδικές έξτρα κρατικές επιδοτήσεις για τους κατοίκους των νησιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο μειώσεων στους φόρους στα καύσιμα καθώς όπως λένε κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστια αιμορραγία στα κρατικά ταμεία χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους καταναλωτές αφού η μείωση «θα χάνονταν στο δρόμο προς την αντλία». Επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου να μειώσει κατά 0,14 ευρώ τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη και κατά 0,30 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης.

Αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι σε περίπτωση που δεν κοπάσει το κύμα των ανατιμήσεων θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων για την ανακούφιση των νοικοκυριών αλλά σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια τους επόμενους μήνες.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι με τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα που έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται σταδιακά ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει ότι «θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον Πρωθυπουργό. Πρώτα σχεδιάζουμε, βρίσκουμε τους πόρους, και στη συνέχεια ανακοινώνουμε τα μέτρα».