Πρόεδρος ΡΑΕ: Αυτά είναι τα στοιχεία από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας – Τι είπε για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Πρόεδρος ΡΑΕ: Αυτά είναι τα στοιχεία από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας – Τι είπε για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

«Δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές ενέργειας - Εμείς δεν ευθυνόμαστε γι΄ αυτό, οι εταιρείες το αποφάσισαν»

Την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενημερώνει ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για το πόρισμα της Αρχής, σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, έκανε λόγο για περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη.

Όπως είπε διαπιστώθηκε ότι «η κερδοφορία των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στα 927 εκ. ευρώ κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022. Η ΔΕΗ παρείχε 335 εκ. ευρώ εκπτώσεις (σταθερά συμβόλαια)».

Εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία να αποφασίσει πόσα από αυτά τα ποσά θα επιστραφούν στους καταναλωτές. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είχε διαβεβαιώσει πως τα όποια υπερκέρδη θα επιστραφούν στους καταναλωτές.

Ο Κ. Δαγούμας έφερε ως παράδειγμα πως πέρυσι η τιμή της μονάδας μέτρησης του φυσικού αερίου -πριν την ενεργειακή κρίση – ήταν στα 10 ευρώ και σήμερα κοστίζει 30 ευρώ και εάν παραμείνει εκεί, όπως είπε, δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές ενέργειας.

Όσον αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, είπε ότι είναι καθαρά εμπορική πράξη, επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Εμείς δεν ευθυνόμαστε γι΄ αυτό. Οι εταιρείες το αποφάσισαν».