Την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση

Την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση

Υπάρχει η αντίληψη ότι μπορεί να αποτελέσει το έσχατο μέτρο για το φρενάρισμα της ακρίβειας

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης με τους συνεχείς ελέγχους στην αγορά και τη μείωση της τιμής στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, στην Ελλάδα οι πολίτες δεν βλέπουν καλύτερα τα πράγματα στην ακρίβεια των καυσίμων. Γι' αυτό κυβέρνηση εξετάζει σαν ύστατο μέσο, ακόμα και το πλαφόν στη λιανική τιμή τους, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Η τιμή της βενζίνης έχει πάρει «φωτιά», ακολουθώντας την ξέφρενη κούρσα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Στην Αττική, έχει σπάσει προ πολλού το φράγμα των 2 ευρώ, ενώ στην περιφέρεια και ειδικά στα νησιά, η απλή αμόλυβδη έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 2,5 ευρώ! Μικρότερες είναι οι επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, καθώς η χαμηλότερη φορολογία συγκρατεί τις τιμές των καυσίμων.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά έχει ξεπεράσει τα 2, 17 ευρώ. Πέρσι, τέτοια εποχή, η τιμή της ήταν στο 1, 60 ευρώ, άρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αύξηση 35%.

Η βασική αιτία είναι η διεθνής τιμή του πετρελαίου, που έχει κάνει μια «κούρσα» από τα 65 στα 105 δολάρια σήμερα. Οι αναλυτές δεν βλέπουν αποκλιμάκωση. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ο «μαύρος χρυσός» μπορεί να φτάσει ως τα 130 δολάρια, βάζοντας «φωτιά» στις τσέπες μας.

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Η κυβέρνηση εξετάζει σαν ύστατο μέσο, ακόμα και το πλαφόν στη λιανική τιμή των καυσίμων, όπως μετέδωσε η Μαρία Παππά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ακόμη την πρόθεση για πλαφόν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «όχι επί του παρόντος», χωρίς να αποκλείουν όμως να επιβληθεί τελικά, εφόσον συνεχιστεί το «ράλι» των τιμών.

Η αλήθεια είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβληματίζεται από την κατάσταση και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα που θα ανακουφίσουν τον κόσμο.

1
σχόλιο
  1. avatar Ένας απόμαχος Ναυτικός

    Χα, το ακούσαμε κι αυτό. Μας χαρίζουν λέει μέσω επιστροφής χρημάτων λόγω των υπερτιμημένων λογαριασμών ενέργειας καθώς επίσης θα δοθούν και κάποια voucher για να βάλουμε βενζίνη. Το πακέτο αυτό θα κοστίσει περίπου 1,5 δις στον προϋπολογισμό του κράτους. Κι επειδή το κράτος είμαστε εμείς, άρα ποιος θα τα πληρώσει!!!; Καλημέρα σας...

Παρακαλούμε περιμένετε ...