Άγγιξε το 1% η αύξηση η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Άγγιξε το 1% η αύξηση η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Μετά τη διακοπή του προγράμματος ΡΕΡΡ

Στα 38,5 δισ. ευρω ανήλθε η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του προγράμματος της πανδημίας ΡΕΡΡ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, έως τις 22 Μαρτίου (σ.σ το πρόγραμμα τερματίστηκε στο τέλος Μαρτίου) η αξία των ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 38,5 δισ. ευρώ. Μόνον στο δίμηνο Φεβρουαρίου -Μαρτίου, το πακέτο των ομολόγων που αγόρασε η Τράπεζα της Ελλάδος από τη δευτερογενή αγορά για λογαριασμό της ΕΚΤ, ανήλθε σε 1,628 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επαεπενδύει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν, ενώ, ειδικά για τα ελληνική ομόλογα τα οποία δεν συμμετέχουν στα άλλα προγράμματα αγοράς, θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Ωστόσο, τον Απρίλιο, οι καθαρές αγορές της ΕΚΤ ήταν αρνητικές κατά 4 εκατ. ευρώ (οι λήξεις δηλαδή των ομολόγων ήταν κατά 4 εκατ. ευρω περισσότερες των όποιων αγορών) γεγονός που σε ένα βαθμό αντανακλάται στην μεγάλη υποχώρηση των τιμών τον προηγούμενο μήνα και τη συνακόλουθη αύξηση των αποδόσεών τους.

Eίναι ενδεικτικό ότι στο τέλος Μαρτίου, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 2,8% ενώ τις προηγούμενες ημέρες άγγιξε το 3,7%, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,60% από 3,67% χθες, έναντι 1,00% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,60% απο 2,57% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος να κυμαίνεται στο 1,0530 δολ. από το επίπεδο του 1,054 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στο 1,0554 δολ..