Σούπερ μάρκετ: Περιμένουν ανατιμήσεις στο 3%-4%

Σούπερ μάρκετ: Περιμένουν ανατιμήσεις στο 3%-4%

«Δεν υπάρχει καμία έλλειψη προϊόντων στα ράφια»

«Αυτή την στιγμή περιμένουμε από τις εταιρείες ένα νέο κύμα ανατιμήσεων. Η πληροφόρηση που έχουμε για τις ανατιμήσεις είναι για ένα επιπλέον 3%-4%» επισήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσαίων και Μικρομεσαίων Σουπερμάρκετ, Γιάννης Πηλίδης.

Οι ανατιμήσεις δεν θα σταματήσουν, υποστήριξε ο ίδιος, καθώς όλοι οι προμηθευτές ανακοινώνουν ότι έχουν πολύ αυξημένα κοστολόγια στις πρώτες ύλες που παράγουν τα προϊόντα τους «επομένως να περιμένουμε καινούριους τιμοκαταλόγους».

Είχαμε δύο κύματα ανατιμήσεων, εξήγησε, το ένα ήταν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, οι λεγόμενες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο γύρω στο 6,6%. Ο πόλεμος αύξησε το ποσοστό αυτό στο 8,3%, δηλαδή τον Μάρτιο, η ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το αλεύρι και το ψωμί επιβάρυναν το κόστος στο καλάθι της νοικοκυράς κατά 1,5% μονάδα περίπου.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάποιοι μπορεί να κερδοσκοπούν, γιατί τα κοστολόγια της βιομηχανίας τα ξέρει μόνο η βιομηχανία. Εγώ μπορώ να μιλήσω για τα σουπερμάρκετ τα οποία δεν έχουν αυξήσει τα ποσοστά κέρδους, δουλεύουμε με τα ίδια. Άλλωστε υπάρχει και ο νόμος που είναι αρκετά αυστηρός και λέει ότι τα ποσοστά κέρδους που είχαμε στις 31/08/21, τα ίδια ποσοστά κέρδους πρέπει να έχουμε και τώρα. Γίνονται έλεγχοι και προφανώς όποιος πιαστεί κινδυνεύει να ρεζιλευτεί γιατί με την νέα διάταξη θα ανακοινώνονται και τα ονόματα» τόνισε ο κ. Πηλίδης.

Η λύση είναι στην ενέργεια, σύμφωνα με τον ίδιο. «Όλα ξεκινάνε από εκεί. Και στον κόσμο η μεγαλύτερη αύξηση είναι στα τιμολόγια του ρεύματος και λιγότερη στο σουπερμάρκετ. Αν λυθεί το πρόβλημα του ρεύματος θεωρώ ότι έχουμε λύσει σε σημαντικό βαθμό το ζήτημα» ανέφερε.

Σε σχέση με το κατά πόσο μια μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα, θα «περάσει» στον καταναλωτή, ο κ. Πηλίδης ήταν κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην φτάσει, αν μειωθεί 5%-6% είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε τις τιμές αμέσως. Δεν συζητάμε για τους πονηρούς, αυτοί υπάρχουν σε όλους τους κλάδους» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αναφορικά με την επάρκεια στα σουπερμάρκετ, επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία έλλειψη προϊόντων στα ράφια. Είχε σημειωθεί . μια προσωρινή έλλειψη σε ηλιέλαιο πριν από ένα διάστημα λόγω υπερκατανάλωσης, σήμερα όμως δεν υπάρχουν ελλείψεις πουθενά.