Gastrade – Κ. Σιφναίος: Ένα έργο που αποτελεί σημαντικό κρίκο στην ενεργειακή στρατηγική όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης

Gastrade – Κ. Σιφναίος: Ένα έργο που αποτελεί σημαντικό κρίκο στην ενεργειακή στρατηγική όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης

«Για να φτάσουμε ως εδώ, συνεργάστηκε με συνέπεια ένα μεγάλο δίκτυο οργανισμών και ανθρώπων»

«Χαιρετίζουμε την έναρξη της υλοποίησης του σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης και δείχνουμε πώς ένα τόσο σημαντικό έργο, μπορεί να φέρει κοντά τις χώρες σε αυτή τη γειτονιά της Ευρώπης, να προάγει τη συνεννόηση, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τελικά την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος κατά την τελετή έναρξης υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στη χώρας μας, που υλοποιείται στην Αλεξανδρούπολη από την εν λόγω εταιρεία κοινής ωφέλειας Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Κοπελούζο γιατί το δικό του όραμα είναι αυτό που έδωσε σάρκα και οστά στο έργο που σήμερα αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην ενεργειακή στρατηγική όχι μόνο της Ελλάδος αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Ένα έργο καινοτόμο, πρωτοποριακό για την εποχή του που για να υλοποιηθεί, ιδιαίτερα στα πρώτα του βήματα, χρειάστηκε να ξεπεράσει τις δύσκαμπτες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και νομικές αγκυλώσεις», πρόσθεσε ο κ. Σιφναίος.

«Βρέθηκαν όμως αρκετοί δημόσιοι λειτουργοί στο Υπουργείο Ενέργειας, και όχι μόνο, που βρήκαν λύσεις και βοήθησαν να προχωρήσουμε. Χωρίς αυτούς ίσως να μην φτάναμε ποτέ ως εδώ. Ταυτόχρονα έγινε σαφής η ευρωπαϊκή διάσταση του έργου και ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, στη διαφοροποίηση των πηγών αλλά και τον δρόμο της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην άρση της απομόνωσης και στην ενίσχυση της ενεργειακής ρευστότητας, και εν τέλει στην ασφάλεια και ευημερία των πολιτών ολόκληρης της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Νομίζω ότι σήμερα αυτή η στρατηγική αλλά και οικονομική αναγκαιότητα του έργου είναι κάτι περισσότερο από πρόδηλη», όπως είπε.

Κατά τον κ. Σιφναίο, «για να φτάσουμε όμως ως εδώ, χρειάστηκε ένα μεγάλο δίκτυο οργανισμών και ανθρώπων που συνεργάστηκε με συνέπεια και συνέχεια. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που με κατανόηση και λογική διαμόρφωσε ένα ρεαλιστικό και σύγχρονο ρυθμιστικό και λειτουργικό πλαίσιο για το έργο, η ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ, αλλά και του Υπουργείο Ενέργειας που στήριξε και βοήθησε το έργο να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντική ευρωπαϊκή και εθνική συγχρηματοδότηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε με το “καπέλο” της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, είτε με αυτό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, που συνεργάστηκε αρμονικά με τις ελληνικές αρχές και με την εταιρεία μας, και υποστήριξε αποφασιστικά την υλοποίηση του έργου, η ομάδα της Εθνικής Τράπεζας που με διάθεση συνεργασίας και σκληρή δουλειά, εξασφάλισε το σύνολο της δανειακής χρηματοδότηση του έργο, η ΑΑΔΕ με την όποια δουλεύουμε στη διαμόρφωση ενός τελείως νέου, καινοτόμου και με απλοποιημένες διαδικασίες φορολογικού πλαισίου λειτουργίας, στην λογική ενός εικονικού αγωγού. Τους ευχαριστούμε όλους και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο ίδιο εξαιρετικό πνεύμα συνεννόησης και αλληλοκατανόησης. Ευχαριστούμε τέλος τη «μεγάλη ομπρέλα», την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, για την ακλόνητη και ουσιαστική στήριξη του έργου, που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν όλα αυτά».

«Η ομάδα είναι μοναδική»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade είπε επίσης ότι «υπάρχουν ακόμα τρεις ενότητες ανθρώπων στους οποίους θέλω να αναφερθώ. Στους μετόχους μας, ακρογωνιαίους λίθους της συνολικής επιτυχίας, όχι μόνο με την οικονομική τους συμμετοχή αλλά κυρίως με την καθημερινή τους βοήθεια και καθοδήγηση, την Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz, τη ΔΕΣΦΑ. Η ομάδα είναι μοναδική. Η Αλεξανδρούπολη είναι είσοδος αλλά η Βουλγαρία είναι ο συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, που το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει στο δρόμο προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και πλέον με το δεύτερο FSRU, που να ανακοινώσουμε εδώ ότι αδειοδοτήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από την ΡΑΕ, προς την Μολδαβία και την Ουκρανία. Δεν είναι φυσικά δυνατόν να μη μιλήσω για την οικοδέσποινα μας Αλεξανδρούπολη, για την Θράκη. Δεν νομίζω να υπήρχε άλλο μέρος στην Ελλάδα που να αγκάλιαζε και να πίστευε στο έργο όπως αυτή. Ευχαριστούμε τον δήμαρχο και στο πρόσωπο του όλους τους προκατόχους του, και όλους τους φορείς, το λιμεναρχείο, το λιμάνι, το επιμελητήριο, τον Τύπο και πάνω απ’ όλα τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης.

Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας τόπος ανοικτός που “διψάει” για πρόοδο και επενδύσεις. Με τα έργα μας, αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε αλλά και το επόμενο, συμβάλουμε στην δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία. Σε αυτό τον στόχο έχει λόγο και η Περιφέρεια, αφού τα δικά της όρια διατρέχουν και άλλες σημαντικές ενεργειακές υποδομές, όπως ο TAP αλλά και ο IGB, το αδελφό έργο του FSRU. Η Περιφέρεια στήριξε και στηρίζει το έργο μας και έχει όραμα για τη Θράκη».

Κλείνω με έναν άνθρωπο που πίστεψε στο έργο και στην πόλη, την οποία επισκέφτηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τόπο στην Ελλάδα, έναν πραγματικό φιλέλληνα, τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρυ Πάιατ. Με απλότητα, με σταθερότητα, με συνέπεια συνέβαλε ουσιαστικά στην δημιουργία ενεργειακών επιλογών για όλη την περιοχή. Η παρουσία όλων εδώ, γεμίζει την Gastrade με περηφάνια για το έργο που φέραμε σε αυτή την μακριά μεν, αλλά τελική ευθεία. Με την ομάδα μας στην εταιρεία, με την αφοσίωση στο στόχο, με την σκληρή τους δουλειά. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου. Θα είμαστε ξανά εδώ να γιορτάσουμε την έναρξη της λειτουργίας του έργου σε λιγότερο από 20 μήνες».