«Καμπανάκι» από τις ΗΠΑ: Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Καμπανάκι» από τις ΗΠΑ: Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ανέλυσε την κατάσταση η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και επεσήμανε ότι ο πόλεμος έχει ήδη εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και ορισμένων μετάλλων, τροφοδοτώντας τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις.

«Είναι πιθανό να αποτελέσει πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», είπε η Γέλεν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον. Συμπλήρωσε ότι «ανησυχεί περισσότερο για τις προοπτικές ύφεσης» στην Ευρώπη, η οποία ήταν περισσότερο ευάλωτη σε διαταραχές στον ενεργειακό ανεφοδιασμό από τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «μια πολύ ισχυρή οικονομία και μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας» είπε η Γέλεν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με «ισχυρές πιέσεις στους μισθούς», τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο περαιτέρω πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας των lockdowns για την Covid-19 στην Κίνα.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να χάσει το αμερικανικό δολάριο, κάποια στιγμή στο μέλλον, την κυρίαρχη θέση του στην παγκόσμια οικονομία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε ότι θα περάσει «πολύς καιρός, αν (γίνει) ποτέ» κάτι τέτοιο.