Τεχνική συνάντηση στην Αθήνα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Τεχνική συνάντηση στην Αθήνα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

«Οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση Ελλάδας και Ευρώπης», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης

Τεχνικά θέματα για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου συζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του Διαχειριστή της Αιγύπτου EETC (Egyptian Electricity Transmission Company), Sabah Mohamed Mashaly, σε συνάντηση εργασίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ενόψει των ενημερωτικών επαφών που θα έχουν από κοινού αύριο και μεθαύριο, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Διαχειριστές έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης καθώς και Σύμφωνο Συνεργασίας για την εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας για το έργο, μελέτη η οποία θα ανατεθεί το επόμενο διάστημα σε εταιρεία κοινής αποδοχής και θα καθορίσει τη βέλτιστη τεχνικο-οικονομική λύση για την υλοποίηση της νέας διασύνδεσης. Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, οι δύο Διαχειριστές έχουν συμφωνήσει ότι θα εξεταστεί ως βασικό σενάριο η πρόταση έργου της Elica Group, μέλους του Ομίλου Κοπελούζου.

Με την ολοκλήρωση της Μελέτης Σκοπιμότητας, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο, θα προσδιοριστούν επακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου (όδευση, ισχύς, μήκος κ.λπ.) και η νέα διασύνδεση θα μπορεί να ενσωματωθεί στα σχέδια ανάπτυξης δικτύων μεταφοράς που καταρτίζουν οι Διαχειριστές.

Οι δύο Διαχειριστές έχουν συμφωνήσει επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το έργο, ενώ ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και μετοχικά σε αυτό.

Ο Διαχειριστής αναφέρει ότι η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση των δύο χωρών στους διεθνείς ενεργειακούς χάρτες και να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού τόσο σε διακρατικό όσο και σε διηπειρωτικό επίπεδο, σε μία περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Επιπλέον, το νέο έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη των στόχων του «Fit for 55» και στη μείωση της εξάρτησης των δύο χωρών από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Τη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων ανέδειξε πριν από λίγες ημέρες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος τόνισε ότι «οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και πρόκειται να μετατρέψουν τη χώρα μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο».

Σημειώνεται ότι, μνημόνιο κατανόησης έχει υπογραφεί και μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ GridTelecom και της Telecom Egypt, με αντικείμενο την εξέταση λύσεων για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.