ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να ελέγξουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 για να προλάβουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο εκκαθαριστικό

ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να ελέγξουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 για να προλάβουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο εκκαθαριστικό

Η ΑΑΔΕ θα κλείσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε9 την Πέμπτη (7/4)

Λίγες ώρες έχουν ακόμη στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να «τσεκάρουν» την εικόνα της ακίνητης περιουσίας όπως αποτυπώνεται στο Ε9 και εφόσον διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία να προχωρήσουν σε διορθώσεις στο παρά πέντε και να προλάβουν έξτρα χρεώσεις στο «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ.

Η ΑΑΔΕ αύριο Πέμπτη (7/4) στις 11 το πρωί θα κλείσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε9 για να ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης του νέου φόρου ακινήτων.

Ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φθάσει σε πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Πάσχα.

Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από το Μάιο και θα απλωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Τα 6 κρίσιμα σημεία του Ε9 που πρέπει να ελεγχθούν πριν την έκδοση του τελικού λογαριασμού για τον φόρο είναι τα εξής:

  1. Μεταβολές στη περιουσιακή κατάσταση έως την 1-1-2022. Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητο του 2021 θα πρέπει να το έχουν δηλώσει στο Ε9 ενώ όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητο το 2021 θα πρέπει να το διαγράψουν από το Ε9 για να μην επιβαρυνθούν με φόρο για ακίνητο που δεν έχουν στην κατοχή τους. Επίσης στο Ε9 θα πρέπει να δηλωθούν και περιπτώσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης ακινήτων (αυθαίρετα, ημιυπαίθριοι κ.α ).
  2. Ημιτελή κτίσματα. Όσοι έχουν στην κατοχή τους ημιτελή κτίσματα θα πρέπει να ελέγξουν αν τα έχουν δηλώσει ως τέτοια στο Ε9 προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση 60% στο ποσό του φόρου.
  3. Βοηθητικοί χώροι. Η αναγραφή τους στο Ε9 των βοηθητικών χώρων όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.α εξασφαλίζει φόρο-έκπτωση 90%.
  4. Εμπράγματα δικαιώματα. Απαιτείται έλεγχος για την σωστή δήλωση των εμπράγματων δικαιωμάτων (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) καθώς σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο.
  5. Συνιδιοκτησία. Λάθη η παραλείψεις στα ποσοστά «φουσκώνουν» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  6. Όροφος. Αν δεν έχει συμπληρωθεί Σε περίπτωση ο αριθμός ορόφου ή ο όροφος ακινήτου ως δώμα ο φόρος υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.