H Deutsche Bank αποσύρεται από τη Ρωσία

H Deutsche Bank αποσύρεται από τη Ρωσία

Η γερμανική τράπεζα υπολογίζεται πως είχε δώσει δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ στη χώρα

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή (11/3) ότι αποσύρεται από τη Ρωσία, ακολουθώντας τα βήματα άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Deutsche Bank αναφέρει:

«Όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει, καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον πλέον σθεναρό τρόπο και στηρίζουμε τη γερμανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της στην προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Να ξεκαθαρίσουμε: Η Deutsche Bank έχει μειώσει ουσιαστικά την πιστωτική έκθεσή της στη Ρωσία από το 2014. Όπως άλλες διεθνείς τράπεζες και σύμφωνα με τις νομικές και ρυθμιστικές υποχρεώσεις μας, βρισκόμαστε στη διαδικασία σταδιακού τερματισμού των υπολοίπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία, ενώ παράλληλα παρέχουμε βοήθεια στους μη Ρώσους πολυεθνικούς πελάτες μας για να μειώσουν τις δραστηριότητές τους. Δεν θα υπάρξει καμία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία».

Ενδεικτικό της μεταστροφής της πολιτικής της Deutsche Bank, είναι πως ένα 24ωρο νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Ζέβινγκ ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμα προς τα στελέχη της τράπεζας: «Συχνά μας ρωτούν γιατί δεν αποσυρόμαστε πλήρως από τη Ρωσία. Η απάντηση είναι ότι αυτό θα ήταν ενάντια στις αξίες μας» και συμπλήρωνε ότι αυτό «δεν θα ήταν σωστό αναφορικά με τη διαχείριση των σχέσεων πελατών της και για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν την κατάσταση».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η γερμανική τράπεζα εκτιμάται πως έχει παραχωρήσει δάνεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία. Επιπλέον, έχει ένα τεχνολογικό κέντρο στη χώρα, το οποίο απασχολεί περί τους 1.500 εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής.

Να σημειώσουμε πως η Goldman Sachs και η JP Morgan ήταν οι πρώτες αμερικανικές τράπεζες που διέκοψαν τις εργασίες τους στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.

Η Goldman Sachs, που έχει πιστωτική έκθεση 650 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία, ανακοίνωσε χθες ότι σταματά τη δραστηριότητά της εκεί, ενώ η JP Morgan ανέφερε επίσης ότι «σταματά τις εργασίες της στη Ρωσία» και δεν θα επιδιώξει κάποια νέα εκεί. Η JP Morgan έχει περίπου 160 εργαζόμενους στη Μόσχα.

Οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως ασφαλιστικοί μεσίτες Marsh και Aon ανακοίνωσαν επίσης χθες τη διακοπή των εργασιών τους στη Ρωσία.

Η Deutsche Bank είχε δηλώσει νωρίτερα στην εβδομάδα ότι η πιστωτική έκθεσή της στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι 2,9 δισ. ευρώ και ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχε μειώσει περαιτέρω την έκθεσή της στη Ρωσία.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ανακοινώσει πιστωτική έκθεσή τους στη Ρωσία ύψους δισεκ. ευρώ.