Αυξήσεις «φωτιά» έως και 50% στις τιμές των οπωροκηπευτικών

Αυξήσεις «φωτιά» έως και 50% στις τιμές των οπωροκηπευτικών

Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, η κακοκαιρία και ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτινάσσουν το κόστος

Ενεργειακή κρίση, κακοκαιρία, πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα αύξησης στις τιμές και των οπωροκηπευτικών.

Από τη μία οι παραγωγοί, που λένε, ότι η αύξηση του κόστους της παραγωγικής διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια συγκράτησης των τιμών και από την άλλη, οι καταναλωτές που προμηθεύονται πλέον μόνο τα άκρως απαραίτητα, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, τα οποία επικαλείται η ΕΡΤ3, οι τιμές σε βασικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αυξήθηκαν από 11% έως και 50 % μέσα σε μία μόνο εβδομάδα.

Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και οι αυξήσεις στην ενέργεια συμπαρασύρουν τις τιμές στις αγορές οπωροκηπευτικών. Οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές σε επίπεδα ανεκτά για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας επηρεάζουν κάθε τμήμα της γραμμής παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται σχεδόν κατά μία μονάδα κάθε μήνα το τελευταίο τρίμηνο και τον πόλεμο στην Ουκρανία να δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για επιπλέον ανατιμήσεις, βασικά είδη διατροφής, όπως σιτηρά και οπωροκηπευτικά, αναμένεται να γίνονται ολοένα και περισσότερο απλησίαστα. Η χώρα μας παράγει φρούτα, λαχανικά και σιτηρά που επαρκούν σε μεγάλο βαθμό για την κάλυψη των εγχώριων καταναλωτικών μας αναγκών, ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών ακόμη και στα προϊόντα που παράγονται εντός Ελλάδας, δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τους καταναλωτές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...