Eνισχύονται τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Eνισχύονται τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι πληθωριστικές πιέσεις ωστόσο συνεχίζονται στις χώρες της Ευρωζώνης

Ενισχύονται σήμερα τα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς η εντεινόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στρέφει τους επενδυτές στα κρατικά χρεόγραφα και στο αμερικανικό νόμισμα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου για μία ακόμη φορά υποχώρησε κάτω από το μηδέν. Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν μεταξύ των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η οικονομία και του κινδύνου για μία νέα ύφεση. Ήδη τα μηνύματα από το μέτωπο της κατανάλωσης δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο δείκτης λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιανουάριο μόλις κατά 0,2% και κατά 7,8% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση δηλαδή με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 18 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,37% από 2,42% χθες έναντι -0,08% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,45% από 2,37% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζει την ανοδική του κούρσα το δολάριο, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0916 δολ από το επίπεδο των 1,1021 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0926 δολ.