Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Φόβοι στην Ευρώπη για νέα αύξηση του πληθωρισμού

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν βουτιά 3% σήμερα το πρωί με τους επενδυτές να πωλούν περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο ύστερα από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αυξάνοντας τους φόβους ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη θα τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό στα καύσιμα και θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,9%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2021.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 3,7% στα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου του 2021, ενώ υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις εν μέσω φόβων για τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία.

Το άλμα στις τιμές πετρελαίου βοήθησε τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες που σχετίζονται με εμπορεύματα, να περιορίσει τις απώλειές του, σημειώνοντας πτώση 2,4%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου σημείωσε τη μικρότερη πτώση μεταξύ των κλαδικών δεικτών, με απώλειες 1,2%, αφού οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα περίπου 6%, οδηγώντας το πετρέλαιο μπρεντ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 5% και 6,6%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,2%.

Την ίδια ώρα, το bitcoin υποχώρησε κατά 7,9% στα 34.324 δολάρια το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 24 Ιανουαρίου.