Κατώτατος μισθός – Χατζηδάκης: Πότε θα ανακοινωθεί το ύψος της αύξησης

Κατώτατος μισθός – Χατζηδάκης: Πότε θα ανακοινωθεί το ύψος της αύξησης

Οι ημερομηνίες για τις εκκρεμείς συντάξεις

Στην προαναγγελθείσα αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και στο «καυτό» ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων αναφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου (22/1) ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηαδάκης υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν κλείσει όλες τις εκκρεμείς συντάξεις από το 2018 και πριν, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι υποθέσεις που εκκρεμούν πριν το 2019.

Σημείωσε επίσης ότι έχει δοθεί το 97,5% των αναδρομικών. Όπως είπε, την περασμένη χρονιά δοθήκαν 225 χιλ. εκκρεμείς συντάξεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 2019 είχαν δοθεί 123 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες θα τεθούν σε εφαρμογή -μέσω του συστήματος Άτλας- η ψηφιακή έκδοση των συντάξεων αναπηρίας και η ψηφιακή έκδοση των συντάξεων μισθωτών ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ δήλωσε ότι από τις αρχές Αύγουστου έχουν καταγραφεί πάνω από 1 εκατομμύριο απαντημένες κλήσεις και προανήγγειλε τη σύσταση μονάδας εσωτερικών ελέγχων στον ΕΦΚΑ με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό, που θα ελέγχει ουσιαστικά τις καταγγελίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουμε 1.200 εκκρεμείς καταγγελίες.

Επίσης. σημείωσε ότι θα πρέπει να επιβραβεύονται οι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά παράλληλα να ελέγχονται αυτοί που δεν την κάνουν καλά.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, δήλωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Απριλίου θα ληφθεί η απόφαση για το ύψος της αύξησης.

Σημείωσε ότι πέρσι έγινε μια μικρή συμβολική αύξηση και τώρα που η οικονομία μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης, αυτό θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των εργαζομένων.

Ο υπουργός τόνισε πάντως ότι ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό λαμβάνουν 305-533 περισσότερα ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει 4-5,5% αύξηση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...