Nέο δεκαετές ομόλογο από το ελληνικό δημόσιο

Nέο δεκαετές ομόλογο από το ελληνικό δημόσιο

Στόχος τα 3 δισ. ευρώ

Με έκδοση νέου 10ετους ομολόγου ανοίγει η αυλαία το 2022 για το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε έξι τράπεζες αναδόχους – Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale – να τρέξουν την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, αύριο.

Η νέα κοινοπρακτική έκδοση, λήξεως Ιουνίου του 2032, θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει αποφασιστεί, καθώς θα καθοριστεί από την επενδυτική ζήτηση, ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η νέα 10ετής έκδοση μπορεί να έχει ένα μέγεθος της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η επίτευξη ενός επιτοκίου κάτω του 2%. Σημειώνεται πως το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2021 – διάρκειας 9,5 ετών περίπου σήμερα καθώς λήγει τον Ιούνιο του 2031 – έχει απόδοση 1,65% ενώ είχε εκδοθεί με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 0,807% ( στο 0,888% η απόδοση κατά το re-opening του Ιουνίου) και με κουπόνι 0,75%.

Τον δρόμο για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2022 άνοιξε η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Σημειώνεται πάντως ότι η απόδοση του 10ετους στην ΗΔΑΤ σκαρφάλωσε σήμερα έως και το 1,649% σε νέο υψηλό 12 μηνών. Έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό του 0,528% του περασμένου καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 12 δισ. ευρώ εντός του έτους μέσω έκδοσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων. Παράλληλα, το β΄ εξάμηνο του έτους εκτιμά ότι θα προχωρήσει στην έκδοση και του πρώτου πράσινου ομολόγου.