Flexfin: Η απάντηση για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη για ρευστότητα

Flexfin: Η απάντηση για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη για ρευστότητα

Η πρώτη μη τραπεζική εταιρεία factoring στην Ελλάδα

Σε περιόδους κρίσεις λένε ότι γεννιούνται οι καλύτερες ευκαιρίες και ιδέες. Κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει και για τους συνιδρυτές της εταιρείας Flexfin, Δημήτρη Βρανόπουλο και Άλεξ Κελαϊδίτη, που το 2015, εν µέσω capital controls, δημιούργησαν την πρώτη μη τραπεζική εταιρεία factoring στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της αγοράς και τη δυσκολία ρευστότητας που συναντούν οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες, αποφασίζουν να δώσουν σάρκα και οστά στο όραμα τους. Έτσι, το 2016 προχωρούν στο σχεδιασμό της Flexfin, την ανάπτυξη της πλατφόρμας και την εύρεση χρηµατοδότησης.

Αντλώντας έμπνευση από τις αγορές του Λονδίνου και τις καινοτόμες ιδέες που επικρατούν όσο αναφορά τους εναλλακτικούς τρόπους χρηµατοδότησης σε επιχειρήσεις, εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήµατος, δημιουργούν το 2018 μία start up εταιρεία που κατανοεί τις ανάγκες των µικροµεσαίων επιχειρήσεών.

Εξάλλου και οι ίδιοι συνάντησαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα, αφού η απαραίτητη αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα. Αντιμετωπίζοντας όλες όμως τις δυσκολίες κατάφεραν να δημιουργήσουν τη µοναδική µη τραπεζική εταιρεία factoring.

Στόχος της Flexfin είναι να εξυπηρετήσει μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις και να προσφέρουν στους πελάτες τους εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες της Flexfin, µε τη βοήθεια της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, η Flexfin προσφέρει υπηρεσίες factoring, που περιλαµβάνουν δύο βασικά προϊόντα:

  • την προεξόφληση τιµολογίων
  • και την είσπραξη και διαχείρισή τους

Η Flexfin αναλαμβάνει να προεξοφλήσει άμεσα το μεγαλύτερο ποσό του τιμολογίου (κατά κανόνα το 80%) ώστε οι πελάτες να πάρουν τα χρήματα που χρειάζονται για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Το υπόλοιπο ποσό πληρώνεται με την εξόφληση του τιμολογίου αφού αφαιρεθεί η αμοιβή της Flexfin ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν την παρακολούθηση των πωλήσεων καθώς και την είσπραξη.

Ως ψηφιακή εταιρεία, απευθύνεται σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και των τύπων, ακόμα και σε startups, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρµας, με βασική προϋπόθεση προκειµένου µια επιχείρηση να απευθυνθεί στη Flexfin, είναι να έχει αξιόπιστους πελάτες. Η φερεγγυότητα της εταιρείας που θα εξοφλήσει το τιμολόγιο παίζει σημαντικό ρόλο, αφού επηρεάζει και το κόστος της προσφερόµενης υπηρεσίας. Στην ουσία όσο πιο φερέγγυα είναι η εταιρεία που θα εξοφλήσει το τιµολόγιο τόσο πιο χαµηλό θα είναι το κόστος.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν για την οικονομία της χώρας μας, η Flexfin, η μόνη ανεξάρτητη εταιρεία του κλάδου που είναι αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος, κατάφερε να στηρίξει την εγχώρια αγορά και να χρηματοδοτήσει τιμολόγια πελατών της και να στηρίξει με ρευστότητα κυρίως μικρές αλλά και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Έχοντας σημειώσει ήδη μια καλή πορεία η εταιρία συνεχίζει αυξάνοντας το πελατολόγιο της. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τις ψηφιοποίησης των διαδικασιών μέσω διαδικτύου διευκολύνει τους πελάτες της, τόσο κατά την έναρξη της συνεργασίας όσο και κατά τη διάρκειά της.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, αφού μπορεί κανείς να ανοίξει και να διαχειριστεί τον λογαριασμό του από οπουδήποτε χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία, ενώ οι συναλλαγές γίνονται άμεσα και αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Μέσα από απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες η Flexfin είναι μία ελληνική καινοτόμα fintech που προσφέρει μια φρέσκια εναλλακτική στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω προεξόφλησης τιμολογίων, δίνοντας μία λύση σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να θέτει ελάχιστα όρια τζίρου, κερδοφορίας ή ετών λειτουργίας των πελατών της και επιπλέον δεν απαιτεί αχρείαστες προσωπικές εγγυήσεις ή άλλες εξασφαλίσεις.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να βελτιώνει τα υφιστάμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες της αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία που δίνει η τεχνολογία. Παράλληλα, ευελπιστεί να επεκταθεί σε εργαλεία που διευκολύνουν το trade finance και ταιριάζουν με το DNA της Flexfin.