ΔΝΤ: Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2022 σε σχέση με το 2019

ΔΝΤ: Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2022 σε σχέση με το 2019

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάπτυξη θα υπερκαλύψει την ύφεση των 2 τελευταίων ετών λόγω πανδημίας

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία το 2022, καθώς εκτιμά ότι όχι μόνο θα ανακτήσει τις απώλειες που υπέστη εξαιτίας της πανδημίας, αλλά το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% σε σχέση με το 2019.

Αλλά και η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παρά το ότι οι αγορές των ομολόγων βρίσκονται υπό συνεχή πίεση εξαιτίας της πληθωριστικής απειλής. Η γενική δευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σήμερα, ότι οι ανεπτυγμένες χώρες εντός του 2022 θα έχουν ανακτήσει τις απώλειες που υπέστησαν οι οικονομίες τους τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Το ΔΝΤ πάντως από την πλευρά του αναμένεται να χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2021, ελαφρώς κάτω από το 6%, στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του World Economic Outlook. Επισημαίνει ωστόσο, ότι οι ευοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές, σκιάζονται από τυχόν «πισωγυρίσματα» στο μέτωπο της πανδημίας.

Παρόλα αυτά οι αγορές των κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε διαρκή πίεση με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να συνεχίσουν να «φλερτάρουν» με τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επέλαση του πληθωρισμού θα έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, αναγκάζοντας έτσι τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε περιοριστικά νομισματικά μέτρα. Οι φόβοι αυτοί τροφοδοτήθηκαν εκ νέου σήμερα από την εκτίναξη της διεθνούς τιμής του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 ετών.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα στο επίπεδο του 0,85-0,84%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,074% από 0,0435%, και του 15ετούς στο 0,96% από 0,92%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 86 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,84% έναντι -0,20% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,04%,

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς και σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1586 δολ. από το τα 1,1622 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1602 δολ.