ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς θα πληρωθεί

ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς θα πληρωθεί

Απαλλαγές για τους πυρόπληκτους

Διευκρινίσεις για το πώς θα πληρωθεί εφέτος ο ΕΝΦΙΑ έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Οι δόσεις θα είναι 5 ή 6 ανάλογα με το τι μπορεί να πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αν δεν πληρωθεί τότε, μπορεί να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τις 29 Οκτωβρίου – χωρίς προσαύξηση – μαζί με την δόση του Οκτωβρίου.

Σημαντικές διαφορές, για αυτούς που δεν μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση, στον φετινό ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρχουν σε σύγκριση με τον περυσινό, και οι περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο λίγο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Έτσι ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους, αυξημένο ή μειωμένο.

Απαλλάσσονται οι πυρόπληκτοι

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, απαλλάσσονται από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές.

Για τους κατοίκους των δήμων της βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις φωτιές ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός, ανεξάρτητα από το αν έχουν έχουν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr

Μειωμένος ή μηδενικός φόρος

Υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020.

Ο αριθμός των φορολογουμένων αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και για αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

Ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ο νέος λογαριασμός μπορεί να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Παρακαλούμε περιμένετε ...