Οικονόμου: Χωρίς καμία γραφειοκρατία οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

Οικονόμου: Χωρίς καμία γραφειοκρατία οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

«Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, τόνισε ότι αυτό που ζήτησε ο πρωθυπουργός είναι ο κόσμος να μη βρεθεί αντιμέτωπος και με τη γραφειοκρατία.

«Καμία γραφειοκρατία, απλές, γρήγορες κινήσεις, να αρχίσει ο κόσμος να αποζημιώνεται και να ανασυγκροτούνται οι περιοχές που έχουν πληγεί», τόνισε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας πως χθες 540 άνθρωποι είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα ενώ μία ημέρα πριν, την Πέμπτη, είχαν κάνει την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην Αρωγή.

«Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να αποζημιωθούν όλοι. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Και δεν είναι μόνο οι πληρωμές. Κάνουν την αίτηση για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, την αίτηση για την επιδότηση στέγασης στο ενδιάμεσο διάστημα. Τρέχει παράλληλα η διαδικασία και για τη δεύτερη φάση της πληρωμής, ανάλογα με τους ελέγχους που γίνονται για τις ζημιές στις κατοικίες. Οι αγρότες πήραν κι αυτοί χρήματα. Όσοι έχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μια πρώτη προκαταβολή για τα δέντρα τους που κάηκαν. Χίλια, δύο, τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Και ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει το ζωικό κεφάλαιο, τους μελισσοκόμους, όσους, στον πρωτογενή τομέα, είχαν προβλήματα από τις πυρκαγιές. Κανένας από τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν θα μείνει απροστάτευτος», ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης πως αυτά τα δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει φτιάξει δίχτυ ασφαλείας και το κράτος δεν αφήνει κανέναν μόνο του στα προβλήματα που συναντά.

Ανέφερε ότι αυτό το κατάλαβαν οι άνθρωποι στον Έβρο, όταν έγινε η απόπειρα μαζικής εισβολής μεταναστών και προσφύγων πρόπερσι, το κατάλαβαν οι άνθρωποι στη Θεσσαλία και την Καρδίτσα με τις πλημμύρες, που χάθηκαν τα σπίτια τους και η περιουσία τους, το κατάλαβαν οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη για άμεση, γρήγορη πρόσβαση στον εμβολιασμό, το κατάλαβαν οι αγρότες κάθε φορά που είχαν προβλήματα από τις μαζικές καταστροφές, από τον «Ιανό» και θα το νιώσουν οι πυρόπληκτοι τώρα.