Αναστασιάδης: Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα δεχθεί τη δημιουργία ενός κράτους που θα ελέγχεται από την Τουρκία

Αναστασιάδης: Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα δεχθεί τη δημιουργία ενός κράτους που θα ελέγχεται από την Τουρκία

Οι δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Πέραν της αυστηρής προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 23 Ιουλίου σημειώσαμε τη σημερινή εξίσου σημαντική δήλωση του υπάτου εκπροσώπου της ΕΕ εκ μέρους του συνόλου των κρατών. Αυστηρότατη όπως και εκείνη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια στήριξη η οποία είναι απολύτως απαραίτητη κάτω από τις συνεχιζόμενες συμπεριφορές της Τουρκίας» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις κοινές δηλώσεις τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το αντικείμενο του μεταξύ μας συντονισμού εστιάζεται και στις δράσεις που από κοινού θα αναλάβουμε ενόψει της νέας αξίωσης της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την αλλαγή βάσης-λύσης του Κυπριακού με την αναγνώριση κυριαρχίας στο παράνομο υποτελές μόρφωμα από την Τουρκία. Μια αξίωση που πρέπει να πω ότι είναι κάθετα αντίθετη με το σύνολο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σίγουρα εκτός των όρων εντολής του ΓΓ» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Είναι αδιανόητο να αναμένει κανένας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός μορφώματος, δηλαδή ενός ανεξαρτήτου κράτους, το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία και στο οποίο κατά βάση κανένα ανθρώπινο δικαίωμα ή δικαίωμα των ελληνοκυπρίων που έχουν προσφυγοποιηθεί, των οποίων οι περιουσίες έχουν σφετεριστεί από την κατοχική Τουρκία, θα μπορεί να ελπίζει κανένας ότι ένα ανάλογο μόρφωμα, θα μπορεί να είναι βιώσιμο ή ανεκτό είτε από τα Ηνωμένα Έθνη είτε από την ΕΕ υπάρχει» είπε και προσέθεσε πως πρόκειται για «μια αξίωση οποία είναι κάθετα αντίθετη και με τις θέσεις της ΕΕ».

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «συμφωνήσαμε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε το συντομότερο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον ΓΓ να προχωρήσει στη σύγκληση μιας νέας συνόδου για το Κυπριακό με ουσιαστικό διάλογο , με δημιουργικό διάλογο έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λειτουργική λύση η οποία θα επιτρέψει επιτέλους να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας πέρα και μακριά από εγγυήσεις ή εξαρτήσεις σαν αποτέλεσμα των εγγυήσεων της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων».