Ποιοι εργαζόμενοι θα υπάγονται στο νέο ασφαλιστικό – Τι αλλάζει με επικουρικές

Ποιοι εργαζόμενοι θα υπάγονται στο νέο ασφαλιστικό – Τι αλλάζει με επικουρικές

Διευκρινήσεις από τον υπουργό Εργασίας

Διευκρινήσεις για το νέο ασφαλιστικό σύστημα έδωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100.3.

Όπως τόνισε το νέο ασφαλιστικό σύστημα άφορα υποχρεωτικά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό εφόσον το επιλέξουν οι νέοι κάτω των 35 ετών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση γίνονται διότι αλλάζουν τα δημογραφικά στοιχεία ενώ στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης δεν αλλάζουν οι εισφορές αλλά ο τρόπος που αυτές επενδύονται.

Ο κ Χατζηδάκης τόνισε ότι το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημοσιά εποπτεία και εγγυήσεις και δε θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση ενώ ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις που δίνονται σύστημα, με το νέο σύστημα θα μπορούμε να έχουμε επικουρικές συντάξεις αυξημένες από 43% έως 68%.

Σύμφωνα με τον κο Χατζηδάκη, όταν ξεκίνησε το ισχύον διανεμητικό σύστημα 4 εργαζόμενοι τυπικά επρόκειτο να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου, εντούτοις σήμερα η αναλογία είναι 1, 7 εργαζόμενοι να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου.

Επομένως, είναι αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει έναν προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό κουμπάρα οπού θα επενδύει τα χρήματα του, συνόψισε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...