Με την αγγειοχειρουργική γίνεται διάγνωση και αντιμετώπιση των θρομβώσεων

Με την αγγειοχειρουργική γίνεται διάγνωση και αντιμετώπιση των θρομβώσεων

Ο ειδικός επί του θέματος, Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος, Χαράλαμπος Ηλίας, έχει όλες τις απαντήσεις

Οι εμβολιασμοί για τη λοίμωξη του κορονοϊού μονοπωλούν την ιατρική επικαιρότητα καθώς, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, αναζητούν έγκυρες πληροφορίες για τη φυσιολογική λειτουργία του φλεβικού δικτύου αλλά και το ζήτημα της θρόμβωσης.

Ο ειδικός για να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά του φλεβικού συστήματος αλλά και των παθήσεών του είναι ο αγγειοχειρουργός, o οποίος μπορεί να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά σας. Είναι ο γιατρός που γνωρίζει καλύτερα απ´ όλους την περίπλοκη φύση του φλεβικού δικτύου και φυσικά ο καθ’ υλιν αρμόδιος για να εντοπίσει τις ύποπτες αλλοιώσεις.

Ειδικά αν έχετε ήδη κάποια φλεβικά προβλήματα, όπως π.χ η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων και οι κιρσοί που κάποιοι δεν αντιμετωπίζουν, είτε γιατί δεν πονάνε ή θεωρούν πως είναι το ζήτημα περισσότερο αισθητικό, θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το υψηλό ρίσκο θρόμβωσης. Αν μάλιστα διαπιστώνουν πως έχουν ήδη αίσθηση καύσου, βαριά και κουρασμένα πόδια που πονούν κατά διαστήματα, χρόνιο έκζεμα – δερματίτιδα στην περιοχή των αστραγάλων, έλκη μαζί με φλεβίτιδα ή πρησμένα πόδια με εμφάνιση καφέ κηλίδων και έντονη σκλήρυνση, η επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Ο ορατός κίνδυνος της θρόμβωσης

Η θρόμβωση μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία, κυρίως γιατί δρα σιωπηλά, και ακόμα πιο ειδικά, η επικίνδυνη εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να αναπτυχθεί αν υπάρχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν τον τρόπο που πήζει το αίμα. Η θρομβοφιλία (δηλ. η προδιάθεση του ατόμου να εμφανίσει θρόμβωση) είναι μια σοβαρή κλινική οντότητα που μπορεί να δημιουργήσει παντού θρομβώσεις. Ενδεικτικά περιλαμβάνει : την πρωτείνη S , την πρωτείνη C, αντιθρομβίνη III, ομοκυστείνη, παράγοντας V Leiden , αντιφωσφολιπιδαιμικά και αντικαρδιολιπινικά αντισώματα, καθώς και αρκετές μεταλλάξεις γονιδίων. Στην περίπτωση της θρόμβωσης, εκδηλώνεται πόνος στο σκέλος, ερυθρότητα, οίδημα και αίσθημα τάσης. Η κατάσταση αυτή κρίνεται εξαιρετικά σοβαρή για τη ζωή του ασθενή καθώς οι θρόμβοι στις φλέβες μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο φλεβικό δίκτυο και να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή, μια εξέλιξη που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Τι είναι το υπερηχογράφημα αγγείων /Triplex

O αγγειοχειρουργός έχει στη φαρέτρα του πολλά “όπλα” για να διαγιγνώσκει έγκαιρα τα αγγειακά προβλήματα, με πρώτο το έγχρωμο υπερηχογράφημα αγγείων ή triplex. Πρόκειται για τη λεπτομερή απεικονιστική εξέταση για την διάγνωση των αγγειακών παθήσεων, όπου σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και τη λήψη ιστορικού μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος και, αμέσως μετά, στην κατάλληλη θεραπεία. Το triplex μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό μιας σειράς απειλητικών καταστάσεων για την υγεία του ατόμου όπως π.χ η φλεβική ανεπάρκεια, οι κιρσοί κάτω άκρων, η στένωση καρωτίδας, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, οι αρτηριακές και φλεβικές θρομβώσεις κ.α

Η χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου 

Η χαρτογράφηση, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, αποτελεί τον χάρτη του φλεβικού συστήματος σε όλο το μήκος του κάτω άκρου. Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει μια σαφή εικόνα για την κατάσταση των φλεβών και ο αγγειοχειρουργός μπορεί να αντιληφθεί ποιες φλέβες λειτουργούν σωστά και ποιες δυσλειτουργούν.

Η χαρτογράφηση φλεβικού δικτύου διαφέρει κατά πολύ από τον διαγνωστικό υπέρηχο (το triplex), καθώς δίνει στον αγγειοχειρουργό πολλές ανατομικές λεπτομέρειες, άκρως απαραίτητες για να αποφασιστεί πως θα αντιμετωπιστεί η κάθε πάθηση. Αυτή η αναλυτική πληροφόρηση είναι χρήσιμη για τον σχεδιασμό της τελικής θεραπείας, την οποία και προτείνει αποκλειστικά ο αγγειοχειρουργός.

Το συμπέρασμα

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε και οι η ιεράρχηση της υγείας, ως βασική προτεραιότητα της ζωής μας, ανέδειξαν την ανάγκη για εξιδεικευμένη ιατρική ενημέρωση και σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες που αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Καθώς πρόκειται για το υπέρτατο αγαθό της υγείας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε για ακόμα μια φορά να απευθύνεστε μόνο στους ειδικούς για τις απορίες σας και να αναζητάτε πληροφόρηση με επιστημονική εγκυρότητα. Είναι το πρώτο και βασικό βήμα για να θωρακίσετε την υγεία σας από οποιαδήποτε απειλή, τώρα και στο μέλλον.

Να γιατί δεν πρέπει να χάνεται χρόνος στην αντιμετώπιση της φλεβική ανεπάρκειας 

Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος.

Διευθυντής Αγγειοχειρουργικού Κέντρου VENOUS ENDOVASCULAR.

Τηλ. Επικοινωνίας : 694 426 1464 & 210 7296277

Ιστοσελίδα: iliasxar.gr

Social Media: 

facebook
instagram