ΕΝΦΙΑ: Από τον Μάρτιο αντί για τον Σεπτέμβριο η πληρωμή για το 2022

ΕΝΦΙΑ: Από τον Μάρτιο αντί για τον Σεπτέμβριο η πληρωμή για το 2022

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 οι αλλαγές σύμφωνα με την Κομισιόν

Από τον Μάρτιο και όχι από τον Σεπτέμβριο, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, θα ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2022, όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Ο φόρος στα ακίνητα θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τα ραβασάκια θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες και «θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς».

Μέχρι τον Νοέμβριο οι αλλαγές σύμφωνα με την Κομισιόν

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, «οι Αρχές σχεδιάζουν μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ για το 2022, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές. Αυτό συνεπάγεται μια ολοκληρωμένη ενημέρωση της φορολογικής βάσης ΕΝΦΙΑ, βάσει των πρόσφατα ψηφιοποιημένων ζωνών αξίας του ευρύτερου φόρου ιδιοκτησίας.

Η ευρύτερη φορολογική βάση θα επιτρέψει μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, που θα νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022, με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Παρακαλούμε περιμένετε ...