Αλλεργική ρινίτιδα: Το πιο κοινό σύμπτωμα των εποχιακών αλλεργιών και η αντιμετώπισή της

Αλλεργική ρινίτιδα: Το πιο κοινό σύμπτωμα των εποχιακών αλλεργιών και η αντιμετώπισή της

Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτριος μάς εξηγεί

Η άνοιξη σηματοδοτεί την εμφάνιση αλλεργιών λόγω της ανάπτυξης δένδρων και βλαστών.

Η ατμόσφαιρα γεμίζει με κόκκους γύρης, τους οποίους ο οργανισμός των αλλεργικών ατόμων, αναγνωρίζει ως επικίνδυνους και προσπαθεί να τους αποβάλλει. Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτριος μας εξηγεί.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας είναι η ρινική καταρροή, το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση (ρινίτιδα), ο κνησμός, η δακρύρροια και η επιπεφυκίτιδα. Σε κάποιες περιπτώσεις το άτομο εμφανίζει επίσης, βήχα, συριγμό ή δύσπνοια (αλλεργικό άσθμα). Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην εσφαλμένη εκτίμηση των «αβλαβών» ουσιών εκ µέρους του ανοσοποιητικού συστήματος, τις οποίες αναγνωρίζει ως παράσιτα, µε αποτέλεσµα να παράγει αντισώµατα που ξεκινούν την καταπολέμηση τους.

Το πιο κοινό σύμπτωμα των εποχιακών αλλεργιών είναι η ρινική συμφόρηση (ρινίτιδα). Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, το οποίο εκδηλώνεται με φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, φαγούρα στη μύτη ή τον λαιμό, καταρροή, πονοκέφαλο, βήχα.

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινιτίδας είναι πολύπλευρη και ο ασθενής οφείλει να γνωρίζει τους παράγοντες που του προκαλούν την αλλεργία.

Αυτό μπορεί να γίνει μετά από έναν πλήρη αλλεργιολογικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει:

-κλινική εκτίμηση

-60 δερματικά τεστ σε αεροαλλεργιογόνα (γύρεις, ακάρεα σκόνης, κτλ), τροφές και έντομα

-γενική εξέταση αίματος και ειδικές εξετάσεις αίµατος (RAST tests)

-ροομέτρηση για παρακολούθηση της αναπνευστικής λειτουργίας

Η αποφυγή των αλλεργιογόνων αποτελεί το ιδανικό σενάριο για την αντιμετώπιση της αλλεργίας, αλλά θεωρείται ανέφικτη. Γι’ αυτό η θεραπευτική αντιμετώπιση συνήθως είναι φαρμακευτική. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ξεκινάει προληπτικά πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει πλύσεις με σπρέι θαλασσινού νερού και χρήση αντισταµινικών ή φάρμακων που περιέχουν κορτιζόνη και βοηθούν το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό. Τα σκευάσµατα αυτά θέτουν σε έλεγχο τα συμπτώματα, αλλά –σε αντίθεση µε την ανοσοθεραπεία– δεν αλλάζουν τη φυσική πορεία της νόσου. Δεν έχουν δηλαδή θεραπευτική δράση, παρά µόνο ανακουφιστική.
Η ανοσοθεραπεία διαρκεί από 3-5 έτη και πρόκειται για σταδιακή χορήγηση αυξανόμενων δόσεων παράγωγου αλλεργιογόνου στον ασθενή. Ο σκοπός είναι η σταδιακή ανάπτυξη ανοχής του οργανισµού στον αλλεργιογόνο, προκειμένου να περιοριστούν η συχνότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Η αλλεργία είναι μια χρόνια νόσος η οποία επηρεάζει τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς γι΄αυτό και χρήζει θεραπείας. Ιδίως στην περίοδο που διανύουμε με την πανδημία σε έξαρση, αυτό καθίσταται πολύ σημαντικό, διότι συμβάλλει στο έλεγχο των συμπτώματων που επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό με αποτέλεσμα τον περιορισμό της νοσηρότητας των ασθενών.