Ανοίγει η πλατφόρμα για την ενίσχυση στην εστίαση – Στα «σκαριά» πρόγραμμα και για τον τουρισμό

Ανοίγει η πλατφόρμα για την ενίσχυση στην εστίαση – Στα «σκαριά» πρόγραμμα και για τον τουρισμό

Τι είπε ο Νίκος Παπαθανάσης

Σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην εστίαση και τον τουρισμό μετά την άρση του lockdown αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής (14/ο5) ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε επίσης τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τη διοργάνωση δεξιώσεων σε κτήματα λόγω του περιορισμού των 100 ατόμων λέγοντας «από τώρα μέχρι την ώρα που θα ξεκινήσουν αυτές οι εκδηλώσεις η επιτροπή θα ξαναδεί το θέμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την ενίσχυση στην εστίαση και, όπως είπε, οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να δουν κατ’ ευθείαν τι ποσό θα λάβουν. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «όπου έχει υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή υπάρχει η προϋπόθεση της μη απόλυσης». Ακόμα, αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα 425 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του τουρισμού.

Τι είπε για τη μουσική στην εστίαση

Όπως εξήγησε, μέχρι τέλος του μήνα ισχύει η απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης. «Αυτό μπορεί να αλλάξει», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην κατάργηση δεύτερου self test στα σχολεία ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «το θέμα είναι του υπουργείου Παιδείας, της επιτροπής και του ΕΟΔΥ, δεν μπορώ να γνωρίζω το σκεπτικό, είναι πολύ εξειδικευμένο το θέμα». Πρόσθεσε δε, ότι στον τομέα αρμοδιότητάς του, στο λιανεμπόριο και την εστίαση, ισχύουν τα δυο υποχρεωτικά τεστ την εβδομάδα.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30

Σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση μπορούν να μετακινηθούν και μετά τις 00:30 με το χαρτί από το ΕΡΓΑΝΗ, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επιστρέψει σπίτι τους μέχρι τις 00:30.

Για τους ελέγχους σε καταστήματα εστίασης, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «οι επιχειρήσεις είναι χιλιάδες όπως και οι έλεγχοι. Το σύστημα των ελέγχων έχει αλλάξει. Επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν μπορεί να είναι ο έλεγχος σε κάθε χώρο εστίασης καθημερινά. Γίνονται όμως χιλιάδες έλεγχοι».

Απαντώντας τέλος στο αν θα υπάρξει προτεραιοποίηση για εμβολιασμούς σε εστίαση και τουρισμό ο κ. Παπαθανάσης είπε πως αυτό θα το αποφασίσει η επιτροπή των ειδικών. Τόνισε, ωστόσο, ότι γίνονται 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα και ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν γίνει 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...