Το παράδοξο φαινόμενο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

Το παράδοξο φαινόμενο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

Στο 80% η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ,

Ένα παράδοξο φαινόμενο αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εισπραξιμότητα των φόρων. Την ώρα που οι απλήρωτοι φόροι έχουν φθάσει στα 2,16 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η εισπραξιμότητα των φόρων εν μέσω πανδημίας και lockdown έκανε άλμα στο 80,19% και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων τεσσάρων ετών. Δηλαδή 8 στα 10 ευρώ που είχαν  προϋπολογιστεί να εισπραχθούν από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία. Οσα δεν εισπράχθηκαν «φούσκωσαν» ακόμη περισσότερο την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν αυτό το «παράδοξο φαινόμενο» στις κρατικές ενισχύσεις που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία. Για παράδειγμα επιχειρήσεις και επαγγελματίες έκλεισαν τρύπες και ανοιχτούς λογαριασμούς που είχαν με την Εφορία με τα χρήματα των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν τα εξής:     

  • Η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων- του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων- ανήλθε τον Μάρτιο στο 91,31% από 79,04% τον Φεβρουάριο  και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 το μέσο ποσοστό διαμορφώνεται στο 80,19%.
  • Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ το Μάρτιο εκτινάχθηκε στο το 91,75% που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Η ΑΑΔΕ εισέπραξε 492 εκ. ευρώ από 536,268 εκ. ευρώ που ήταν οι βεβαιωμένες οφειλές. Τον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς έφθανε τα 985 εκ. ευρώ, το ποσοστό της εμπρόθεσμης πληρωμής υποχώρησε στο 83,04% με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ανέρχονται στα 818 εκ. ευρώ.
  • Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο 74,08% τον  Φεβρουάριο που ήταν ο τελευταίος μήνας του προγράμματος των έξι δόσεων που εφαρμόστηκε για την διευκόλυνση των φορολογουμένων.  Στα ταμεία εισέρευσαν 308 εκ. ευρώ έναντι 415,89 εκ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα 107 εκ. ευρώ  που δεν εισπράχθηκαν από την 6η δόση του φόρου αθροίστηκαν με τα υπόλοιπα ποσά της μεγάλης δεξαμενής με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τον Μάρτιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές από τους φόρους ακινήτων διαμόρφωσαν το ποσοστό εισπραξιμότητας στο 83,51%.
  • Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθε το Μάρτιο στο 65,98% από 69,23% τον Φεβρουάριο τελευταίος μήνας πληρωμής των 8 δόσεων ενώ στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα ήταν 96,45% από 87,26% τον Φεβρουάριο που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 5ετίας.