Μηδενικά ενοίκια για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Ιούνιο

Μηδενικά ενοίκια για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Ιούνιο

Οι προϋποθέσεις για την προκαταβολή των αποζημιώσεων

Μηδενικά ενοίκια και τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές αλλά και για αυτές που θα ανοίξουν τελευταίες εντός του μήνα όπως για παράδειγμα τα γυμναστήρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Για τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν κουρεμένα έως 100% ενοίκια έχει αποφασιστεί να εφαρμοστεί τόσο για τον Απρίλιο όσο και για τον Μάιο το μοντέλο της «προκαταβολής». Δηλαδή, πρώτα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις από το κράτος για τα μειωμένα ενοίκια και μετά να υποβληθούν στην ΑΑΔΕ οι γνωστές δηλώσεις Covid.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Απριλίου που φθάνουν έως το 80% των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί. Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει με βάση τις δηλώσεις Covid του Μαρτίου οι  οποίες θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 14 Μαΐου 2021. Αργότερα έως τα μέσα  Ιουνίου και αφού θα έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου.

Οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
  •  Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Μάρτιο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει καθόλου ενοίκια για τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του αρχικού ενοικίου. Οι επιχειρήσεις που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του ενοικίου που έχουν χάσει ενώ στην περίπτωση που το ενοίκιο έχει υποχρεωτικά «κουρευτεί» κατά 40% οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Κλείνουν οι εκκρεμότητες

Μαζί με τις προκαταβολές του Απριλίου, η ΑΑΔΕ θα πληρώσει και τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει προς το παρόν τα χρήματά τους για τους προηγούμενους μήνες επειδή χρειάστηκε να γίνουν διορθώσεις ή προσθήκες στις δηλώσεις. Το οικονομικό επιτελείο θέλει μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι από τον Μάρτιο του 2020 εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

Στο μεταξύ η ΠΟΜΙΔΑ έστειλε άλλη μια επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και το διοικητή της ΑΑΔΕ και ζητά να δημοσιευτούν άμεσα οι ΚΑΔ για τα μηδενικά ενοίκια του Μαΐου και να καταβληθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες για μειώσεις ενοικίων των μηνών Απριλίου και Μαίου 2021. Επίσης ζητάει να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών και να ανοίξει εν συνεχεία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις όλης της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και Μαρτίου 2021.