Μειωμένα ενοίκια: Πότε κινδυνεύουν να επιστρέψουν την αποζημίωση που έλαβαν οι ιδιοκτήτες

Μειωμένα ενοίκια: Πότε κινδυνεύουν να επιστρέψουν την αποζημίωση που έλαβαν οι ιδιοκτήτες

Πότε λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να εισέπραξαν χθες προκαταβολικά από το κράτος την  αποζημίωση για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Μαρτίου χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν τη δήλωση Covid αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεμπέρδεψαν με την ΑΑΔΕ.

Θα πρέπει τελικά να υποβάλουν τη δήλωση για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου έως τις 14 Μαΐου 2021  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μάλιστα όπως προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωση Covid για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου  θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της αποζημίωσης που έχουν εισπράξει.

Σημειώνεται ότι χθες 269.461 ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό των  182,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος καλύπτει έως και το 80% των ενοικίων που έχουν χάσει στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Η αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου προκαταβλήθηκε χθες μαζί με την αποζημίωση για τον Φεβρουάριο και η πληρωμή της έγινε με βάση τις δηλώσεις Covid που είχαν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια του Φεβρουαρίου. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες για να λάβουν πιο γρήγορα τη διπλή αποζημίωση απαλλάχθηκαν τώρα από τη σχετική δήλωση για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου.

Επειδή όμως για την προκαταβολή της αποζημίωσης του Μαρτίου  είχαν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις η ΑΑΔΕ καλεί τους ιδιοκτήτες και υπεκμισθωτές ακινήτων να υποβάλουν τη δήλωση Covid για τα κουρεμένα ενοίκια του περασμένου μήνα έως τις 14 Μαΐου 2021 προκειμένου να «τρέξει» τους  σχετικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις στα στοιχεία των ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακινήτων με «κουρεμένα» μισθώματα.

Όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωση θα κληθούν  να επιστρέψουν στο κράτος της αποζημίωση καθώς η νέα  απόφαση των Χρήστου Σταϊκούρα, Θεόδωρου Σκυλακάκη και Απόστολου Βεσυρόπουλου ορίζει ρητά ότι «για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση αλλά δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» έως τις 14 Μαΐου 2021 το ποσό καθίσταται απαιτητό».

Η  προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο 2021 διενεργήθηκε  στους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει δήλωση Covid  για το μήνα Φεβρουάριο 2021, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο 2021 βάσει των ΚΑΔ.
  • Να τελεί σε αναστολή για τον μήνα Μάρτιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/ έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης.
  • Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον μήνα Μάρτιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο - εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...