ΕΝΦΙΑ: Τι προβλέπει το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων

ΕΝΦΙΑ: Τι προβλέπει το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα τεθεί σήμερα το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το σχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση του φετινού φόρου ακινήτων από ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα  υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ενώ η νέα μείωση του φόρου κατά 8%  που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση αναβάλλεται για το 2022.

Στις τηλεδιασκέψεις που θα έχει σήμερα και αύριο το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς θα βρεθούν όλα τα καυτά μέτωπα όπως το εργασιακό νομοσχέδιο, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου.

Ψηλά στην σημερινή διαπραγμάτευση θα βρεθούν τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας με το βασικό σενάριο να προβλέπει νέες έκτακτες ρυθμίσεις κυρίως για τις οφειλές που δεν καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5%  που θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022.

Η αγορά βέβαια πιέζει για κούρεμα οφειλών αλλά απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονομικών καθώς η συγκεκριμένη πρόταση έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει από το τείχος των δανειστών.

Εκτός από τα πανδημικά χρέη κομβικής σημασία ζήτημα για το οικονομικό επιτελείο είναι το θέμα των νέων αντικειμενικών καθώς αναζητείται τρόπος να μην ισχύσουν από φέτος οι νέες τιμές εξαιτίας των μεγάλων επιβαρύνσεων που θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή τους.

Η εξομοίωση των τιμών με τις εμπορικές έχει εισέλθει στη τελική ευθεία με την ειδική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής να αξιολογεί τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και να τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αν και οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων αποτελούν μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των θεσμών κεντρική επιδίωξη είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να αποσυνδεθούν από το φετινό ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να παραμείνει παγωμένος στα περυσινά επίπεδα και να αποφευχθεί εν μέσω πανδημίας αύξηση του ποσού του φόρους σε ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπάρξει μεγάλη άνοδο της φορολογητέας αξίας τους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο σχεδιασμός αυτός αναμένεται να περάσει από τους θεσμούς δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στα εισοδήματα και την κτηματαγορά από την υγειονομική κρίση. Με βάση το σενάριο ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ακόμη στην περίπτωση που έχουν καθοριστεί οι νέες τιμές ζώνης.

Πέραν όμως του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών έχει μπροστά του και άλλα αγκάθια όπως η δραστική συρρίκνωση των ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου τα οποία παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει νέο σχέδιο απομείωσης αυτού του «στοκ». Επισημαίνεται ότι η 10η αξιολόγηση συνδέεται με νέα εκταμίευση κερδών από ANFA’s  ύψους 644 εκατ. ευρώ, οπότε αυτό την κάνει ακόμα πιο δύσκολη.