Εισφορά αλληλεγγύης: «Παγώνει» και το 2022

Εισφορά αλληλεγγύης: «Παγώνει» και το 2022

Τα σενάρια για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους

Υπομονή μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι προκειμένου να μάθουν εάν το 2022 θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης.

Τότε, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το εάν ο «πάγος» που σχεδιάζεται να μπει στην εισφορά αλληλεγγύης το επόμενο έτος θα ισχύσει μόνο για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα ή μερίσματα θα επεκταθεί και στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα και από συντάξεις.

Όλα τα σχέδια της κυβέρνησης τα οποία έχουν δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της δέκατης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία ξεκινά σε επίπεδο επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση επιθυμούν  για λόγους ισότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης  να ισχύσει για όλους από το επόμενο έτος.

Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί το φθινόπωρο τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και στο μέτωπο της οικονομίας μετά την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.

Εάν οι συνθήκες κατά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση διαμορφωθούν εντός των πλαισίων που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο τουρισμός κινηθεί σε καλά επίπεδα και δεν προκύψουν έκτακτες ανάγκες οι οποίες μπορεί να ανατρέψουν τον βασικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, τότε το ενδεχόμενο  η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 να αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους είναι ανοιχτό.  Σε διαφορετική περίπτωση, θα ανοίξει η κουβέντα για την οριστική κατάργηση της  εισφοράς αλληλεγγύης το 2023  τόσο για δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022  θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...