Αποκαλυπτήρια σήμερα για το Ταμείο Ανάκαμψης: 118 έργα και 64 μεταρρυθμίσεις στο εθνικό σχέδιο των 32 δισ. ευρώ

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το Ταμείο Ανάκαμψης: 118 έργα και 64 μεταρρυθμίσεις στο εθνικό σχέδιο των 32 δισ. ευρώ

Το πλήρες σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ θα παρουσιάσει σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μια σύνοψη. Το σχέδιο «απλώνεται» σε 2.000 σελίδες και περιλαμβάνει 118 έργα, 64 μεταρρυθμίσεις ενώ θα συνοδεύεται και από άλλα 250 επιμέρους.

Στη συνέχεια το σχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή στις 5 Απριλίου και θα ακολουθήσει η τελική κατάθεσή του κατατεθεί στην προς έγκριση στις Βρυξέλλες στα μέσα Απριλίου. Θα χρειαστεί περίπου ένα δίμηνο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς προκειμένου να εγκριθεί και να αποδεσμευτεί η προκαταβολή του 13%  των 32 δισ. ευρώ, περίπου 4,1 δισ. ευρώ. Οι πρώτοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισρεύσουν στη χώρα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Ήδη έχουν επιλεγεί οι επενδύσεις και τα πρώτα έργα που θα τρέξουν  από τον Απρίλιο με προχρηματοδότηση από τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Προτεραιότητα δίδεται σε έργα τα οποία μπορούν να παράγουν γρήγορα δαπάνες και έχουν λάβει την προέγκριση των Θεσμών στις περίπου 100 επαφές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες (όπως είναι τα voucher για την αγορά υπολογιστών, οι δράσεις κατάρτισης κλπ).

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων με βάση το υπουργείο Οικονομικών κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας), ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα, υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών, ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση.

Επίσης περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Θα προβλέπει επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων,  ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, “έξυπνες” βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη), αλλά και συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.)

Εντάσσονται επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης, προβλέπεται η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες), αλλά και επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση  του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.