Χάρης Θεοχάρης: Να υιοθετήσει γρήγορα η Ε.Ε. τα «διαβατήρια εμβολιασμού»

Χάρης Θεοχάρης:  Να υιοθετήσει γρήγορα η Ε.Ε. τα «διαβατήρια εμβολιασμού»

Ξεκάθαρος ο υπουργός Τουρισμού μιλώντας στους Financial Times για να αρχίσουν τα μαζικά ταξίδια

Πιο άμεσες ενέργειες ζήτησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης από την Ε.Ε. για τα «διαβατήρια εμβολιασμού», όπως δήλωσε στους Financial Times. Ο Έλληνας υπουργός θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί στους πολίτες να ξαναρχίσουν τα μαζικά ταξίδια και τον τουρισμό.

«Βλέποντας την αντίδραση μερικών χωρών στις προτάσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού, αισθάνομαι ότι είναι πολύ μυωπική. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τώρα για να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης στη βρετανική εφημερίδα, όπως επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Μερικές χώρες ανησυχούν πολύ με το τώρα», επισήμανε, καθώς χώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη, είναι απρόθυμες να κοιτάξουν μπροστά και να κάνουν σχέδια για μια οικονομική ανάκαμψη το καλοκαίρι. «Είναι ανάγκη να κινηθούμε ταχύτερα», υπογράμμισε.

Η καθιέρωση διαβατηρίων εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τα ταξίδια αναψυχής και τα επαγγελματικά ταξίδια για όσους έχουν εμβολιασθεί, θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει μεθαύριο, Πέμπτη, και οι Financial Times επισημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη σχετικά με την πρόταση αυτή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, διπλωμάτες θεωρούν απίθανο να να υιοθετηθεί από τώρα το προτεινόμενο σύστημα, εξαιτίας φόβων ότι θα δημιουργηθεί έτσι ένα σύστημα δύο ταχυτήτων για τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών, πράγμα που συνιστά διακριτική μεταχείριση.

Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα πως ο σχεδιασμός για ασφαλή ταξίδια πρέπει να συμφωνηθεί σύντομα, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν από τώρα αν θα είναι δυνατό να κάνουν φέτος θερινές διακοπές.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα υπέγραψε αυτό το μήνα συμφωνία με το Ισραήλ που επιτρέπει τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών σε όσους έχουν εμβολιασθεί χωρίς να πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ και ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκωμίασε τη συμφωνία αυτή λέγοντας πως αποτελεί μια «δοκιμή του τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες».

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως διεξάγονται συνομιλίες για μια παρόμοια ρύθμιση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η Βρετανία δεν εκδίδει πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον πληθυσμό της. Επέμεινε επίσης ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για να ταξιδέψει κανείς και πως το μόνο που θα σημαίνει είναι ότι αυτοί που θα έχουν εμβολιασθεί δεν θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid-19 για να εισέλθουν στη χώρα.