Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Πότε λήγει η υποβολή αιτήσεων

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Πότε λήγει η υποβολή αιτήσεων

Πάνω από 560.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα mybusinessSupport

Παράταση 2 ημερών παίρνει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία  λήγει κανονικά σήμερα Δευτέρα.

Συγκεκριμένα οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως και την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο  η παράταση αυτή αναμένεται να καθυστερήσει αναλογικά κατά 2 ημέρες και την καταβολή των ενισχύσεων που είχαν προγραμματιστεί να δοθούν από τις 3 έως και τις 5 Μαρτίου. Συνεπώς οι ενισχύσεις θα δοθούν από τις 5 έως και 7 Μαρτίου.

Μέχρι και χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί πάνω από 562.000 αιτήσεις. Μετά τη λήξη της προθεσμίας το υπουργείο Οικονομικών θα τρέξει τη διαδικασία για την έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα ανοίξει το δρόμο της πληρωμής των φθηνών κρατικών δανείων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το 50% των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι «δώρο» υπό τον όρο της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Το ποσό που θα λάβουν θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που θα ορίζει η απόφαση, με βάση τη μείωση του τζίρου, το προσωπικό, τον ΚΑΔ και άλλα οικονομικά στοιχεία.Το ελάχιστο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν είναι κλειστοί διαμορφώνεται σε 500 ευρώ και το ανώτατο στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου το κατώτατο ύψος ενίσχυσης προσαυξάνεται:

  • σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,
  • σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
  • σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και
  • σε 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Τον Απρίλιο θα ανοίξει και ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ο οποίος θα μοιράσει περίπου 1 δισ. ευρώ.