Στουρνάρας: Αναγκαία και προς τη σωστή κατεύθυνση η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης

Στουρνάρας: Αναγκαία και προς τη σωστή κατεύθυνση η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στα έξι οφέλη

Στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με την οποία όπως τόνισε εισάγονται κεφαλαιοποιητικά στοιχεία εστίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Ο κ. Στουρνάρας απαρίθμησε έξι οφέλη από την επικείμενη μεταρρύθμιση.

Πιο συγκεκριμένα όπως είπε:

  • Μειώνεται μακροπρόθεσμα το δημοσιονομικό βάρος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Τα αποθεματικά που θα συσσωρευθούν από τις εισφορές θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, ευνοώντας την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας και των μισθών.
  • Οι αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών των ασφαλισμένων είναι, με βάση τη διεθνή εμπειρία, πολύ υψηλότερες στη μακροχρόνια περίοδο από τις αποδόσεις των διανεμητικών συστημάτων, εξασφαλίζοντας υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τη νέα γενιά.
  • Η αξιοποίηση των πόρων και το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα, μειώνοντας το κόστος που προκύπτει για το μεταβατικό διάστημα (περίπου 60 έτη) κατά το οποίο οι εισφορές των νέων εργαζομένων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις των απερχόμενων γενεών.
  • Με τη δημιουργία άμεσα προσβάσιμων ατομικών λογαριασμών, ενισχύεται η διαφάνεια του συστήματος και κατ’ επέκταση η εμπιστοσύνη σε αυτό, μειώνοντας τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία.
  • Ενισχύεται η αλληλεγγύη των γενεών καθώς προστατεύονται οι υφιστάμενες συντάξεις, ενώ οι εισφορές των νέων εργαζομένων για την επικουρική σύνταξη τοποθετούνται σε ατομικό λογαριασμό.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι ο 2ος πυλώνας ασφάλισης όχι μόνο δεν πρέπει να ανταγωνίζεται τον 1ο πυλώνα ασφάλισης των κρατικών συντάξεων, αλλά ούτε και να δομείται όπως αυτός, καθώς ο βασικός ρόλος των επαγγελματικών ταμείων είναι να λειτουργούν ως θεματοφύλακες των υποσχέσεων του εργοδότη προς τους εργαζόμενους, στον βαθμό που οι παροχές τους μπορούν να θεωρηθούν ως ετεροχρονισμένη μισθοδοσία.