Ποιες φορο-οφειλές «παγώνουν», ποιες πληρώνονται μέχρι τέλος του μήνα

Ποιες φορο-οφειλές «παγώνουν», ποιες πληρώνονται μέχρι τέλος του μήνα

Καμία παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας που λήγει στις 26 Φεβρουαρίου

«Πάγο» στην πληρωμή οφειλών προς την Εφορία βάζουν η παράταση των περιοριστικών μέτρων και το νέο σκληρό lockdown στην Αττική που ισχύει από σήμερα και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα και αυτό τον μήνα να μην πληρώσουν τη δόση ή τις δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών οι οποίες κανονικά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 26 Φεβρουαρίου.  Οι δόσεις των ρυθμίσεων του Φλεβάρη που θα «παγώσουν» θα μετατεθούν για πληρωμή μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.

Αντίθετα στην ώρα τους και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να πληρωθούν η 8η δόση του φόρου εισοδήματος, η 6η  δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία καθώς και τα τέλη κυκλοφορίες του 2021

Για τους φόρους αυτούς δεν αναμένεται να ανασταλεί η πληρωμή τους. Όσοι δυσκολεύονται  να εξοφλήσουν τις οφειλές τους (πλην τελών κυκλοφορίας)  έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.).

Τα χρέη πάντως έχουν αρχίσει να γίνονται βουνό για τα νοικοκυριά, τις  επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και τα δύσκολα είναι μπροστά τους.

Τα χρέη πάντως έχουν γίνει βουνό για τα νοικοκυριά, τις  επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και τα δύσκολα είναι μπροστά τους. Από τον Μάιο θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους και τις οφειλές που γεννήθηκαν στο πρώτο και το δεύτερο lockdown και έχουν παγώσει μέχρι τις 30 Απριλίου. Έμποροι και επαγγελματίες δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να εξοφληθούν ακόμα και με την έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων ενώ η αγορά πιέζει για 120 δόσεις και ζητεί ακόμα και «κούρεμα» των χρεών που έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα καθώς στους φόρους που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους προστίθενται και οι οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων καθώς και οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.

Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο για  περισσότερες δόσεις ή άλλου τύπου διευκολύνσεις για την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας αλλά μόνο για όσους πραγματικά έχουν πληγεί και τις χρειάζονται για να σταθούν όρθιοι. Οριζόντια μέτρα για όλους βρίσκονται εκτός πεδίου συζήτησης. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημία και τις δημοσιονομικές αντοχές.