Επιχορήγηση σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με εξωτερικό χώρο εστίασης

Επιχορήγηση σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με εξωτερικό χώρο εστίασης

Αφορά την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τ.μ.

Τροποποιήθηκε η απόφαση που αφορά στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου και πλέον περιλαμβάνονται, αναδρομικά, και τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, την σχετική τροποποίηση για την απόφαση με ΑΠ: 7141 / 1576 /Α3/30-12-2020.

Με την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής, που δραστηριοποιούνται σε έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

• 56.10 : Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης

• 56.29.20 : Υπηρεσίες καντίνας

• 56.30 : Δραστηριότητες παροχής ποτών

• 55.10 : Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

• 55.20 : Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής

Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ των παραπάνω υποκατηγοριών, εκτός των ΚΑΔ 55.20.12 (Υπηρεσίες παροχής δωματίου ή μονάδας καταλύματος για επισκέπτες σε ιδιοκτησίες χρονομεριστικής μίσθωσης) και 55.20.19 ('Αλλες υπηρεσίες παροχής δωματίου ή μονάδας καταλύματος για επισκέπτες, χωρίς καθημερινή καθαριότητα).

Υπενθυμίζεται ότι η δράση προβλέπει την επιχορήγηση όλων των επιχειρήσεων εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης, για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης ή ανά ξενοδοχείο / τουριστικό κατάλυμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Επισημαίνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ενίσχυση έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή καλύπτεται από τη σχετική πρόσκληση η προμήθεια θερμαντικών σωμάτων που πραγματοποιήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό επιλέξιμο ΚΑΔ κατά την ημερομηνία αγοράς.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και από εθνικούς πόρους και θα υλοποιηθεί μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ).

Ως ημερομηνία έναρξης για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων έχει οριστεί η 4η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 15:00 και λήξης η 4η Μαρτίου 2021 και ώρα 17:00, στον διαδικτυακό τόπο https://heating-devices.mindev.gov.gr

Υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ότι, πριν από την υποβολή της αίτησης, ο λήπτης της ενίσχυσης πρέπει να έχει ήδη προχωρήσει στην προμήθεια και την αποπληρωμή των θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, καθώς και στη σχετική εγγραφή στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης μόνο μία φορά ανά ΑΦΜ.

Το ποσό με το οποίο επιχορηγείται η επιχείρηση, στο πλαίσιο της δράσης, είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης, που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση (σε επίπεδο «ενιαίας επιχείρησης») από τη συγκεκριμένη δράση, αθροιζόμενο μαζί με κάθε άλλη άμεση ενίσχυση που θα έχει λάβει την τελευταία τριετία (υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση), δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ (κανονισμός de minimis).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του ΕΣΠΑ, τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μπορείτε να επισκεφθείτε:

• http://www.antagonistikotita.gr/epanek/prokirixeis.asp?id=72&cs

• https://www.efepae.gr/frontend/articles.php?cid=684&t=Perigrafi-Drasis

• https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1305