Πόσο κοστίζουν στον Προϋπολογισμό τα χθεσινά περιοριστικά μέτρα

Πόσο κοστίζουν στον Προϋπολογισμό τα χθεσινά περιοριστικά μέτρα

«Οφείλουμε να ισορροπούμε με μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Το κόστος των χθεσινών περιοριστικών μέτρων στον Προϋπολογισμό σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 εξήγησε πως αυτό είναι το επιπλέον κόστος για μέτρα στήριξης σε σχέση με το πώς λειτουργούσε η οικονομία μία εβδομάδα πριν, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να ισορροπούμε με μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες».

Σε ερώτημα για την Επιστρεπτέα 1, 2 και 3 και για τη μη επιστροφή μέρους του ποσού, επισήμανε ότι αυτό θα απασχολήσει τους πολίτες από το 2022 και μετά. Με την απόφαση της Κομισιόν διευκολύνονται πολλά από αυτά τα μέτρα που έχουν και επιστρεπτέα χαρακτηριστικά αλλά αυτό θα μπορεί να γίνει «ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει κάθε χώρα». Ένα από τα οφέλη είπε είναι πως για εταιρείες που με την 4η αναθεώρηση «χτυπούσαν την οροφή και δεν μπορούσαμε να τις στηρίξουμε άλλο, τώρα το όριο διπλασιάζεται», λέγοντας πως αυτό αφορά πολλούς Έλληνες αγρότες

Για αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων σημείωσε ότι «εξαρτάται από τα στοιχεία τα οποία θα λάβουμε». Εξήγησε πως υπήρχε σε κάποιες κατηγορίες μείωση κατανάλωσης αλλά και μεγάλη αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για παράδειγμα άνοδος 57% στο λιανεμπόριο, την πρώτη εβδομάδα που άνοιξε μετά το lockdown. «Θα συνεκτιμήσουμε τα δύο στοιχεία προκειμένου να αποφασίσουμε» ανέφερε.

Για τα τεκμήρια ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι» η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους. « Ήδη έχουν δοθεί δυνατότητες για πολλές επιχειρήσεις» για αναστολές καταβολής των δόσεων, ανέφερε και για το θέμα των ρυθμίσεων οφειλών. «Όταν έρθει η ώρα μετά τη φάση των αναστολών θα συνεκτιμήσουμε» είπε.