Τι γίνεται με δώρο Χριστουγέννων, παράταση αναστολών και επίδομα επιστημόνων

Τι γίνεται με δώρο Χριστουγέννων, παράταση αναστολών και επίδομα επιστημόνων

Tο υπουργείο Εργασίας προχωρά και σε αλλαγές με βάση τη γεωγραφική κατανομή, λόγω των τοπικών lockdown

Τα σημαντικότερα οικονομικά ζητήματα σχολίασαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο φοροτεχνικός, Θράσος Μίαρης, η εργατολόγος Άσπα Παπαθανοσοπούλου, και η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα.

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται το δώρο των Χριστουγέννων σε όσους βρίσκονταν σε αναστολή τον Δεκέμβριο.

Ακόμα, για δύο μήνες κανονικά θα καταβάλλονται όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έχουν λήξει. Ωστόσο δεν υπήρξε διευκρίνιση για ποιους μήνες θα ισχύσει το μέτρο.

Παράταση αναστολών

Από τις 19 έως τις 31 Ιανουαρίου θα υποβληθούν από τις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις οι δηλώσεις για αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για τον Ιανουάριο του 2021.

Αυτή τη φορά, το υπουργείο Εργασίας προχωρά και σε αλλαγές με βάση τη γεωγραφική κατανομή, λόγω των τοπικών lockdown.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολών δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο 2021 υποβάλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 19/1/2021 μέχρι και 31/1/2021.

Οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων (και ορθές επαναλήψεις) από επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων η λειτουργία έχει με εντολή δημόσιας αρχής για το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως και 18/1/2021, υποβάλλονται βάσει ΚΑΔ.

Οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων (και ορθές επαναλήψεις) από επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ για το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως και 31/1/2021, υποβάλλονται βάσει ΚΑΔ.

Επιστήμονες

Ακόμα, δεν έχουν λάβει το έκτακτο επίδομα ενίσχυσης που δικαιούνται 100.000 επιστήμονες. Στην κατηγορία περιέχονται, δικηγόροι, λογιστές, δικαστικοί επιμελητές, Γεωτεχνικοί.

Σημειώνεται ότι θα λάμβαναν 400 ευρώ κρατική ενίσχυση εντός του Ιανουαρίου, κάτι που φαίνεται ότι… μετατίθεται για τον Φεβρουάριο.

Επιχειρήσεις

Σε μέχρι 240 δόσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι επιχειρήσεις.

«Αυτός ο μηχανισμός θα είναι καλός. Το θέμα είναι να μπορέσουν όλοι να ανταπεξέλθουν μετά την καταιγίδα του κορωνοϊού» τόνισε η κ. Νούκα, εξηγώντας ότι ο μηχανισμός αυτός θα αφορά όλα τα χρέη.