«Κουρεμένα» ενοίκια: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για δηλώσεις Covid Δεκεμβρίου και διορθώσεις

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για δηλώσεις Covid Δεκεμβρίου και διορθώσεις

Πάνω από 180.000 ιδιοκτήτες δήλωσαν μέχρι τώρα ότι έλαβαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για τον Δεκέμβριο

Με το χρόνο να «τρέχει» για τη δήλωση των κουρεμένων κατά 40% ενοικίων του Δεκεμβρίου και να εκπνέει στο τέλος του μήνα περισσότεροι από 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ενώ για το Δεκέμβριο οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν  στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Το ήμισυ των χαμένων ενοικίων θα πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό που έχουν δηλώσει στo Taxisnet.  Για να αποζημιωθούν όμως θα πρέπει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να δηλώσουν μέχρι το τέλος Γενάρη τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια που έχουν καταβάλει για το Δεκέμβριο:

  •  Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ.
  •   Οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία.
  •  Οι ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης για την κύρια κατοικία τους.

Τη δήλωση  Covid υποβάλλουν:

  •  Εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις.
  • Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, η δήλωση Covid υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που έχει υποβληθεί «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από όλους τους συνιδιοκτήτες, τότε η δήλωση Covid  θα πρέπει να υποβληθεί μόνο από έναν εκ των συνιδιοκτητών.
  •  Όταν η δήλωση υποβάλλεται για λογαριασμό του εκμισθωτή, από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστή κληρονομιάς διορισμένο από το δικαστήριο, εκτελεστή διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση  Εθνικών  Κληροδοτημάτων,  σύνδικο  πτώχευσης  σε  περίπτωση  πτώχευσης,  προσωρινό  διαχειριστή  σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχο σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση, η υποβολή της γίνεται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του εκμισθωτή.

Διορθώσεις μέχρι 29/1

Επίσης μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021 έχουν προθεσμία  οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια προκειμένου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020.  Μόνο όσοι διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει θα αποζημιωθούν για το 30% των «χαμένων» ενοικίων. Η αποζημίωση θα έχει τη μορφή επιστροφής φόρου η οποία θα συμψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και με το ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα. Οι διορθώσεις γίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν λάβει ειδοποίηση  για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».