Ρευστότητα 8,6 δισ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στην αγορά

Ρευστότητα 8,6 δισ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στην αγορά

Γεωργιάδης: Μπορέσαμε να είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη στην εφαρμογή αυτών των μέτρων

Ρευστότητα ύψους 8,6 δισ. ευρώ κυρίως σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις έχει διοχετεύσει μέσω των τραπεζών από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης (Απρίλιος 2020 έως σήμερα), η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), μοχλεύοντας 2,78 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έως σήμερα, έχουν διοχετευθεί:

2 δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες (Μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωράει σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.

Ενδεικτικά, μόνο για το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων είναι αθροιστικά δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της πενταετίας 2015-2019 και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αντίστοιχα από της δεκαετίας 2010-2019.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε:

«Από την πρώτη μέρα που η Βουλή αποφάσισε την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, είχαμε θέσει όλα τα κόμματα υψηλούς στόχους γι' αυτήν. Νομίζω το έτος που πραγματικά καταξίωσε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, της έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο και έκανε σαφές στον κάθε επιχειρηματία πόσο χρήσιμη είναι η ύπαρξή της, είναι το έτος 2020.

Μέσα στο 2020 και εν μέσω της πανδημίας, καταφέραμε με πρωτοφανή ταχύτητα από τους πρώτους σε όλη την Ευρώπη, να θέσουμε σε εφαρμογή χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είχαν πολύ μεγάλη διάδοση στην αγορά, με πρωτοφανή παροχή ρευστότητας, που σε μεγάλο βαθμό διέσωσαν την μεγάλη ζημιά που ο ιός προκάλεσε στην ελληνική οικονομία.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι θεσμοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, έχουν μιλήσει με εξαιρετικά επαινετικά λόγια για τις δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες, τον κ. Τσακίρη, την κ. Χατζηπέτρου, που έδειξαν πρωτοφανή επαγγελματισμό και μπορέσαμε να είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη στην εφαρμογή αυτών των μέτρων».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ανέφερε:

«Το 2020 ήταν το έτος που προσδώσαμε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έναν ρόλο κομβικό για τη στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Σε αυτήν την εξαιρετικά απαιτητική χρονιά, λόγω των δυσμενών υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα απέδειξε ότι μπορεί να ανασχεδιάσει, να δημιουργήσει και να υλοποιήσει, άμεσα και αποτελεσματικά, τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παροχή σημαντικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Το 2021 σκοπεύουμε να αποτελέσει ένα έτος-σταθμό για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, αλλά και να διευρύνει τις συνεργασίες της με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB-ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Παρευξείνια Τράπεζα κ.ά. Επίσης, χάρη στη μοναδική, για τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου, δυνατότητα επεξεργασίας και αξιοποίησης στοιχείων και δεδομένων (business intelligence) που απέκτησε το τελευταίο οκτάμηνο, μέσα στην καινούργια χρονιά θα προχωρήσουμε στη δημιουργία περισσότερων “έξυπνων” και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, με καταλυτικό ρόλο στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάντα χρησιμοποιώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Ευχαριστώ θερμά την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη της ΕΑΤ. Συνεργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά τη νέα χρονιά για να ολοκληρώσουμε τον επιδιωκόμενο σκοπό μας: τη μετεξέλιξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε έναν ισχυρό χρηματοπιστωτικό οργανισμό».

Από την πλευρά της η κ. Χατζηπέτρου, δήλωσε:

«Το 2020 ήταν έτος δοκιμασίας όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για όλες τις δομές και τους θεσμούς του ελληνικού κράτους. Μέσα στην οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιοποίησε δημόσιους πόρους 2,8 δισ. ευρώ δημιουργώντας -με μόχλευση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος- ρευστότητα 8,6 δισ. ευρώ και αποτέλεσε το 2020 τον βασικό πυλώνα στήριξης των επιχειρήσεων.

Η ΕΑΤ, τους τελευταίους οκτώ μήνες, εφάρμοσε ένα νέο μοντέλο διοίκησης για το σχεδιασμό και την υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων με σύμμαχο την τεχνολογία και διαχειρίστηκε αριθμό δανείων διπλάσιο της προηγούμενης δεκαετίας αθροιστικά.

Το 2021, χωρίς αμφιβολία, θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και στην ΕΑΤ θέλουμε -αξιοποιώντας τη μοναδική τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει και τη δυνατότητα επεξεργασίας και αξιοποίησης σημαντικών στοιχείων και δεδομένων- να δημιουργήσουμε επικεντρωμένα και αποτελεσματικά κυβερνητικά προγράμματα παρέμβασης σε συγκεκριμένους τομείς της πραγματικής οικονομίας, με παράλληλη υιοθέτηση σύγχρονων δεικτών αποτελεσματικότητας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΑΤ όχι μόνο θα μοχλεύσει, αποτελεσματικά, κεφάλαια του δημόσιου τομέα, αλλά θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα από στοχευμένα προγράμματα για το μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων στη μετά COVID εποχή».