Δηλώσεις Covid: Μέχρι πότε γίνονται διορθώσεις σε λάθη και παραλείψεις

Δηλώσεις Covid: Μέχρι πότε γίνονται διορθώσεις σε λάθη και παραλείψεις

Αφορούν πάνω από 22.000 δηλώσεις για τα κουρεμένα κατά 40% ενοίκια Μαρτίου – Αυγούστου 2020

Νέα προθεσμία, μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια προκειμένου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020.  Μόνο όσοι διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει θα αποζημιωθούν για το 30% των «χαμένων» ενοικίων.

Η αποζημίωση θα έχει τη μορφή επιστροφής φόρου η οποία θα συμψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και με το ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα.

Οι διορθώσεις γίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν λάβει ειδοποίηση  για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Λάθη και παραλείψεις εντοπίστηκαν σε 24.388 δηλώσεις που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού μέχρι και τον Αύγουστο για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 29 Ιανουαρίου θα πρέπει να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν:

  • 22.511 δηλώσεις για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης COVID δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης.
  • 1.237 δηλώσεις εκμισθωτών που έχουν αποβιώσει και θα πρέπει να εμφανιστούν οι κληρονόμοι.
  • 461 δηλώσεις στις οποίες ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο που ενοικιάζει στο Ε9. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το ακίνητο να δηλωθεί στο Ε9, το οποίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αναδρομικά και τα έτη που ο ιδιοκτήτες είχε το ακίνητο στην κατοχή του αλλά δεν το είχε δηλώσει στο έντυπο Ε9.
  • 179 δηλώσεις για τις οποίες δεν έχει συμπληρωθεί η χρήση του ακινήτου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 263.379 συμψηφισμοί σε 227.887 δικαιούχους με το συνολικό ποσό της «επιστροφής φόρου» για τα χαμένα ενοίκια να ανέρχεται σε 42,841 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του Γενάρη οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν σε μετρητά για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου.