Επιστρεπτέα προκαταβολή 1- 3: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ως δώρο μέρος της

Επιστρεπτέα προκαταβολή 1- 3: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ως δώρο μέρος της

Στο τραπέζι το «κούρεμα» των φθηνών κρατικών δανείων

Υπό το φάσμα της βαθιάς κρίσης στην αγορά με τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν κατεβάσει ρολά, το click away να αποτελεί σταγόνα στην «έρημο» των πωλήσεων και το στοίχημα για το χριστουγεννιάτικο τζίρο να έχει χαθεί οριστικά, το οικονομικό επιτελείο αναζητά νέες ενέσεις ρευστότητας για τα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο αυτό,  είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ως δώρο το 50% ή κάποιο άλλο ποσοστό των φθηνών κρατικών δανείων που έλαβαν περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δηλαδή, ένα ποσοστό  να είναι επιδότηση και να μην επιστραφεί στο κράτος,  όπως ισχύει για την τέταρτη φάση και θα ισχύσει τουλάχιστον για τον πέμπτο κύκλο ο οποίος αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Το παράθυρο αυτό αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο είναι νωρίς ακόμη να αποφασιστεί. Υπενθύμισε ότι η αποπληρωμή της επιστρεπτέας θα ξεκινήσει το 2022, αφού ο πρώτος χρόνος είναι περίοδος χάριτος. Όπως δηλώνει «προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και το τί θα γίνει με την αποπληρωμή των 3 πρώτων κύκλων αφορά στο 2022 και μετά, δηλαδή στην αποπληρωμή των εν λόγω παρεμβάσεων» για να προσθέσει ότι  ούτως ή άλλως προβλέπεται δυνατότητα να μην πληρωθεί όλο το ποσό ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πραγματική οικονομία στο μέλλον. Να σημειωθεί ότι στο ενδεχόμενο να χαριστεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας, είχε αναφερθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα 5, αυτή εκτιμάται ότι ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Όπως είναι γνωστό και αυτή η επιστρεπτέα θα είναι σε ποσοστό 50% επιχορήγηση. Όλες οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι πιο στοχευμένη. Θα έχει ως διάστημα αναφοράς τους τελευταίους τέσσερις  του έτους (Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο) και θα υπολογίζεται η πτώση τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται θα υπολογίζει ένα συγκεκριμένα ποσό και από αυτό θα αφαιρείται αυτό που δόθηκε στην επιστρεπτέα 4, εάν ο αιτών ήταν και δικαιούχος σε αυτήν. Και σε αυτόν τον κύκλο θα υπάρχει ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ για τους επαγγελματίες που θα υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή.