Τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου – Τι γίνεται με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου – Τι γίνεται με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης έφερε για εργαζομένους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά η παράταση του lockdown

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης έφερε για εργαζομένους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά η παράταση του lockdown.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας που συνοδεύεται με την αποζημίωση ειδικού σκοπού
  • Υποχρεωτικό κούρεμα 40% στα ενοίκια
  • Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και
  • πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά.

Ουσιαστικά, πρόκειται για επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τα οποία ίσχυαν από την αρχή του δεύτερου lockdown.

Εν τούτοις, ακόμα δεν έγινε γνωστό πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα των αναστολών του Δεκεμβρίου στους εργαζόμενους που βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής.

Πάντως, η επέκταση του μέτρου της αναστολής, φτάνει έως και τις 31 Μαρτίου 2021.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Ανάσα στην αγορά μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, με το οικονομικό επιτελείο να προαναγγέλλει πως θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή 6 μετά το πρώτο δίμηνο του έτους, στην οποία δεν θα επιστρέφεται το 50% των πόρων που θα λαμβάνει η επιχείρηση.

Όπως και στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στον οποίο συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, το υπουργείο Αναφέρει πως το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.