Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι – Οι νέοι όροι για τα φθηνά κρατικά δάνεια

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι – Οι νέοι  όροι για τα φθηνά κρατικά δάνεια

Ο τελικός λογαριασμός του τέταρτου κύκλου κλείνει εντός της εβδομάδας

Την πόρτα των φθηνών κρατικών δανείων και στις νέες επιχειρήσεις οι οποίες κόντρα στην κρίση της πανδημίας άρχισαν να λειτουργούν στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα  να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ο οποίος θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του  Ιανουαρίου. Τα ποσά που θα μοιραστούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες σε αυτόν τον  κύκλο θα αγγίξουν τα 1,2 δισ. ευρώ ενώ τον Μάρτιο που εκτιμάται ότι θα αρχίσει να βελτιώνεται η εικόνα στο μέτωπο της πανδημίας λόγω των εμβολιασμών θα ανοίξει ένας ακόμα κύκλος κρατικών δανείων.

Ο τελικός λογαριασμός του τέταρτου κύκλου αναμένεται να κλείσει εντός της εβδομάδας με μία ακόμα πληρωμή η οποία εκτιμάται πως θα διαμορφώσει το ύψος των ενισχύσεων σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία από  την ΕΡΓΑΝΗ, δείχνουν πως μέσω της επιστρεπτέας έχει ανοίξει ομπρέλα προστασίας 760.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος Μαρτίου, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για περίπου 400.000. Με τον πέμπτο κύκλο, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να προστατεύσει θέσεις εργασίας έως και τον Ιούνιο.

Το βασικό  κριτήριο για την καταβολή ενισχύσεων  μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 θα είναι η πτώση τζίρου της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 με το 50% των ενισχύσεων να χαρίζονται στους δικαιούχους. Προϋπόθεση για το «δώρο» του 50% είναι η διατήρηση  του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως το τέλος Ιουνίου του 2021. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου αλλά και  οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

Στον τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι σήμερα 418.847 δικαιούχοι έχουν λάβει 1,8 δισ. ευρώ ενώ εκκρεμεί μια ακόμα πληρωμή εντός των ημερών σε δικαιούχους η πληρωμή των οποίων προϋποθέτει διασταυρώσεις στοιχείων. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι αιτήσεις του πέμπτου κύκλου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιανουαρίου με στόχο οι πληρωμές όλων των δικαιούχων να έχουν ολοκληρωθεί εντός του μήνα.